Περίφραξη αρχαιολογικού χώρου
Ύστερα από μία μακρά προσπάθεια ποικίλων διαδικασιών και αντιμετώπισης διάφορων προβλημάτων έλαβε χώρα η πρώτη και βασική φάση κατασκευής περιτοιχίσματος, περιμετρικού μήκους 45 μέτρων, στον αρχαιολογικό χώρο, όπου διασώζονται ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας. Η εκκλησία χρονολογείται στην Πρωτοβυζαντινή περίοδο, τον 5ο αιώνα, πριν τη μετοίκηση των Σκιαθιτών στο Κάστρο κι αυτός είναι ο βασικός λόγος της κατάρρευσής της.
Οι εργασίες κατασκευής του τοιχίου της περίφραξης, με την παρουσία αρχαιοφύλακα, άρχισαν τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019. Την πρωτοβουλία και την οργάνωση του έργου είχε ο Σύλλογος Σκιαθιτών “Οι Δύο Αλέξανδροι”, αλλά η εκτέλεση και πραγματοποίηση έγινε με την πολύτιμη βοήθεια και συγκινητική προσφορά των κατοίκων, που αμέσως το ένιωσαν ως δικό τους έργο και πρόσφεραν γενναιόδωρα προσωπική εργασία και τα υλικά μέσα που χρειάστηκαν.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νίκο Φεργάδη, τον κ. Δημήτρη Λειβαδιά, τον κ. Ανδρέα Τάσσου για την εργασία που προσέφεραν.
Τις επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών που πρόσφεραν τα υλικά που απαιτήθηκαν:
Την εμπορία σιδήρου: Γιώργος Τσολοβίκος. Τα καταστήματα οικοδομικών υλικών: Γκαβόπουλος Α. & ΥΙΟΙ ΟΕ. Τριανταφυλλιά Καραφέλα & ΣΙΑ ΟΕ. Παλαιοχλωρίδης Πασχάλης & ΣΙΑ. Χαλκιά Ουρανία.
Την τοπογράφο μηχανικό κ. Αθηνά Θεοδώρου που εκπόνησε το τοπογραφικό σχέδιο και τη μελέτη κατασκευής.
Τους αδελφούς Δερβένη του ξενοδοχείου “Σκιάθος Παλλάς” για την πολύτιμη οικονομική χορηγία, προκειμένου να πληρωθούν εργατικά ημερομίσθια.
Τους οφείλουμε θερμές ευχαριστίες.
Το τελευταίο μέρος του επιχρίσματος και ο επιχρωματισμός θα γίνει μετά την απομάκρυνση των υλικών που έχουν συγκεντρωθεί από τον καθαρισμό του χώρου από τις διάφορες αυθαίρετες κατασκευές.
Εναπόκειται να τοποθετηθούν τα κάγκελα και η καγκελόπορτα, όταν εξευρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα.