Μία πολύ σημαντική ομιλία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/1/20 στο Πνευματικό Κέντρο των ενοριών  της Σκιάθου με τίτλο «Τρεις Ιεράρχες-ένα μικρό μάθημα Ιστορίας» .

Ο ίδιος έγραψε : “Η σημασία του τίτλου είναι  πως εντάσσοντας τα πρόσωπα και τα γεγονότα μέσα στο δικό τους ιστορικό πλαίσιο –και όχι αξιολογώντας τα με βάση το δικό μας παρόν- καταφέρνουμε να  εκτιμήσουμε καλύτερα την σημασία και τη σπουδαιότητά τους. Έτσι, έγινε αρχικά αναφορά στα χαρακτηριστικά της τεράστιας τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την έκταση, τη σύνθεση του πληθυσμού, την πολιτική και κοινωνική κατάσταση.

Επίσης δόθηκαν πληροφορίες για τη σχέση του Ρωμαϊκού κράτους με το Χριστιανισμό. Τονίστηκε πως μετά από 280 περίπου  χρόνια σκληρών  διωγμών  ο Μέγας Κωνσταντίνος εξέδωσε το διάταγμα της ανεξιθρησκίας το 313 μ.Χ. χωρίς όμως να σταματήσουν τα προβλήματα για τους χριστιανούς.

Από αυτή την εποχή και στο εξής  ο Χριστιανισμός  έχει να αντιμετωπίσει τις  αιρέσεις, τις διαστρεβλωμένες δηλαδή, διδασκαλίες σχετικά με το Θεό. Αυτή την εποχή , τον 4o  μ.Χ  αιώνα, δρουν οι Τρεις Ιεράρχες. Η ζωή τους χαρακτηρίζεται από την πολύπλευρη μόρφωσή τους , την εμβάθυνση στις πνευματικές αλήθειες της πίστης μας, τον αγώνα εναντίων των αιρετικών κακοδοξιών, το τεράστιο κοινωνικό τους έργο, τα εξαιρετικά συγγράμματά τους, που αποτελούν μέχρι τις μέρες μας αντικείμενο έρευνας πανεπιστημιακού επιπέδου, αλλά και τις συγκρούσεις  με την εξουσία, όταν αυτή τους ζητούσε να  πράξουν αντίθετα από τη χριστιανική τους πίστη.

Στη συνέχεια έγινε μια αναφορά στη ιστορία της κοινής  γιορτής τους στις 30 Ιανουαρίου  που ξεκίνησε από τον 11o αιώνα και από τον 19ο αιώνα τιμώνται στην πατρίδα μας ως προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων. Η  ομιλία ολοκληρώθηκε επισημαίνοντας τον  τρόπο που τους τιμούμε μέχρι τις μέρες μας.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα Γεώργιο Σταματά  και τον πατέρα Νικόλαο Σταματά για την τιμή και τη φιλοξενία καθώς και τους παρευρισκόμενους που με παρακολούθησαν.”

Ο κ. Πάρνος Γεώργιος είναι Θεολόγος του Λυκείου Σκιάθου.

(εικόνες Φωτεινή Καρρά)