Στη δαντελωτή ακτογραμμή της Σκιάθου είναι σπαρμένοι μικροί και μεγαλύτεροι κολπίσκοι που σχηματίζουν αρίφνητες μαγευτικές ακρογιαλιές σαν υγρές ανοιχτές αγκάλες και σε μια απόσταση μόλις πενήντα περίπου χιλιομέτρων. Υπάρχουν ως και τρεις λιμνοθάλασσες! Στη μεγάλη νότια πλευρά, την προφυλαγμένη από τη βόρεια Εύβοια, συναντάμε όλα τα είδη της ξανθιάς άμμου και των φουντωτών πεύκων που φτάνουν μέχρι την κατά κανόνα, ήρεμη θάλασσα.

Στη βόρεια πλευρά, πανέμορφα βότσαλα σ’ όλους τους χρωματισμούς, τους σχηματισμούς και τα μεγέθη, κοφτερά απόκρημνα βράχια, γαλάζιες σπηλιές όπου παιχνιδίζει το κύμα, άγρια επιβλητικά τοπία και αρκετά συχνά, πελώρια κύματα που καυγαδίζουν με την ακτή. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες όψεις του ίδιου σπάνιου νομίσματος. ,

Αν σ’ αυτές προστεθεί η ρόδινη ανατολή με τον ήλιο να ξυπνά μέσα από τη θάλασσα και το υπέροχο λιόγερμα που λούζει το νησί με τα χρώματα της πορφύρας, το νόμισμα γίνεται ολόχρυσο. Οι αποστάσεις μάλιστα από σημείο σε σημείο, είναι τόσο μηδαμινές που σε λίγα λεπτά μπορείς να βρεθείς από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη σαν να κινείσαι σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η εναλλαγή του τοπίου από κολπίσκο σε κολπίσκο είναι σίγουρα ένα από τα μεγάλα μυστικά που κρύβει η Σκιάθος και καθίσταται ξεχωριστή. Όσες φορές κι αν επισκεφτείς το νησί πάντα θα σε ανταμείψει με κάτι καινούργιο. Προνομιούχοι βέβαια είναι όσοι μπορούν να κάνουν το γύρω του με κάποιο πλεούμενο γιατί τότε εκτός απ’ τις ακτές, θα εξερευνήσουν τα υπέροχα ερημονήσια που το περιβάλλουν, μα και την ολόφωτη καταγάλανη θάλασσά του. Ίσως ακόμα και το φιλικό βυθό της όπου ζει παράλληλα ένας κόσμος γεμάτος ζωντάνια και γαλήνη.

Εκεί υπάρχει ως και ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος, ναυαγισμένα πλοία, λιβάδια της Ποσειδωνίας που παράγουν οξυγόνο για τους θαλάσσιους οργανισμούς, αποικίες κοραλλιών και αμέτρητοι γνωστοί και άγνωστοι κάτοικοί του…