[*] Ο Γιώργος Σανιδάς είναι Συγγραφέας, Αρθρογράφος και μόνιμος συνεργάτης του SkiathosLife.gr

Αξιώθηκα σήμερα να δω το δεύτερο θαύμα, μετά το Μουσείο Ναυτικής & Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στο νησί και μάλιστα από ιδιώτες, για να τρίβουν τα μάτια τους οι αρχές…
Στην οδό Πολυτεχνείου που άλλοτε περνούσε η κεντρική αρτηρία της πολίχνης καθώς η Παπαδιαμάντη ήταν ποτόκι, δίπλα στην παλιά ταλιάγρια (σημερινό Borsoi), βρίσκεται το αρχοντόσπιτο της οικογένειας Παπαδοπούλη το οποίο χτίστηκε το 1910 κι είναι ένα από τα ελάχιστα, 12 όλα κι όλα, διατηρητέα που σώζονται στο χωριό.
Αυτό το κτίριο λοιπόν, χάρη στην πολύχρονη προσπάθεια, την αγάπη και το μεράκι των σημερινών ιδιοκτητών του, οικογένεια Μάνεση, αναπαλαιώθηκε πλήρως και έγινε ένα καταπληκτικό μουσείο μοναδικό στο είδος του για τη Σκιάθο.
Όλη η ιστορία του νησιού και η εμπράγματη παράδοσή του, από τα χρόνια τα Καστρινά, τον 19ο ως και τα μέσα του 20ου αιώνα, παρελαύνει στα δύο πατώματα και την απλόχωρη καταπράσινη αυλή του στην οποία εκτίθενται και όλα τα αντικείμενα, ακόμα και οι μυλόπετρες, του ιδιωτικού ελαιοτριβείου που υπήρχε κάποτε στο σπίτι.
Κομμάτια σπάνια, όπως ο μικροσκοπικός Καστρινός καναπές ή η ξύλινη κασέλα της νύφης, απίστευτες λεπτομέρειες σαν τους λοξούς μεντεσέδες στις εσωτερικές πόρτες και τα φρένα στα παραθυρόφυλλα (τη χρήση τους μου την έδειξε ο κύριος Μπάμπης κι έμεινα άφωνος) , καταπληκτικές ιστορίες της οικογένειας απ’ τη συμμετοχή του Άγγελου Παπαδοπούλη στο ναρκαλιευτικό ‘Καλαμπάκα’ που καθάριζε τις Σποράδες από τις νάρκες του Β’ παγκοσμίου πολέμου ή την εισβολή των Γερμανών κατακτητών στο σπίτι τη μοιραία μέρα της 23ης Αυγούστου του 44, συνθέτουν ένα φανταστικό πανόραμα που θα μαγέψει σίγουρα τον επισκέπτη. Αποτυπώνεται σε φωτογραφικό υλικό ως και η μετανάστευση της οικογένειας στο New Port, υπάρχουν ακόμα και φωτογραφίες τυπωμένες σε τσίγκο!
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην προσθέσω τη σημερινή ψυχή του σπιτιού, την οικογένεια του κου Μπάμπη ο οποίος και με ξενάγησε έχοντας στα μάτια τη φλόγα του ανθρώπου που ανακαλύπτει και δημιουργεί. Και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας που συνάντησα, με κέρδισαν με το πάθος τους για το δημιούργημά τους και με το εγκάρδιο χαμόγελό τους.
Από μέρος μου, μόνο ένα ταπεινό πλην μεγάλο ευχαριστώ για το στολίδι που προσέφεραν στον τόπο μας…