ΧΑΜΑΛΙΑ: Στα χρόνια των δύο Αλεξάνδρων υπήρξαν τα γλυκά του γάμου γι’ αυτό και σχήμα τους -απ’ το οποίο πήραν και τ’ όνομά τους- παραπέμπει σε φυλαχτό (χαϊμαλί) για τους νεόνυμφους. 

Είναι γεμάτα με καρύδι και μέλι βοηθώντας στην ευγονία καθώς το ζευγάρι χρειάζεται και απογόνους…
Παρασκευάζονται με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και γέμιση από καρύδι-μέλι και μπαχαρικά τα οποία τυλίγονται στο φύλλο που τηγανίζεται σε παρθένο ελαιόλαδο.
Το μυστικό τους βρίσκεται στο τηγάνισμα όπου η μαστόρισα δίνει το ιδιαίτερο τριγωνικό σχήμα τους.
Σερβίρονται πασπαλισμένα με άχνη και ζάχαρη.

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ: Οι δύο Αλέξανδροι τα ονομάζουν ‘ζαχαροχαμαλιά’ και το σχήμα τους παραπέμπει σε κρινάκι της πλούσιας χλωρίδας της Σκιάθου.
Παρασκευάζονται με τριμμένη, ασπρισμένη αμυγδαλόψυχα ζυμωμένη με ζάχαρη και ανθόνερο. Πλάθονται ‘κρινάκια’ και ψήνονται ελαφρά. Μόλις βγουν ραντίζονται με ανθόνερο και πασπαλίζονται με άχνη.
Προσφέρονται σε βαπτίσεις και ονομαστικές εορτές.

Τα γλυκά της Σκιάθου παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά και αυγά γι’ αυτό και διατηρούνται πάρα πολλές μέρες.
Θα τα βρείτε στο περίπτερο του Συλλόγου Γυναικών στο παλιό λιμάνι που είναι ανοιχτό από το πρωί ως και τα μεσάνυχτα…