Ανάλογα με το ατομικό προφόλ και το αναπτυξιακό επίπεδο ατόμων με Αυτισμό, η γλώσσα επικοινωνίας για το τι είναι ο Κορωνοϊός και ποσο επηρεάζει τη ζωή μας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, θα πρέπει να γίνει κατανοητή. Η μέθοδος κοινωνικών ιστοριών θα διευκολύνει την κατανόηση. Οι γονείς μαζί με το παιδί μπορούν να φτιάξουν αυτές τις ιστορίες με ζωγραφιές έχοντας φωτογραφιες, κτλ .

Τα βιβλία της Carol Gray έχουν πολλά χρήσιμα παραδείγματα… Επίσης η Sue Larkey εχει χρήσιμο υλικο δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της. Η προσαρμογή στο σπίτι ίσως στην αρχή να είναι δύσκολη αλλά η διαμόρφωση καθημερινών δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένου και του online learning, θα καλλιεργήσει κλίμα σταθερότητας κατά συνέπεια μείωση άγχους…


Σύνταξη κειμένου/Author 
Χάιδω Βογιατζή/ Chaido Vogiatzi 
Εκπαιδευτική Ψυχολογος 
Educational Psychologist

Θα συνιστούσα την ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα απο διάφορα δημιουργικά/φανταστικά παιχνίδια ωστε να διατηρηθεί η επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τα μέλη της οικογένειας. Οι εφηβοι με σύνδρομο Ασπεργκερ θα μπορούσαν να μοιραστούν τα ταλέντα και τις γνώσεις τους με ‘άλλους εφήβους μέσω των social media. Αυτό θα ήταν ωραίο να οργανωθεί με σταθεροτητα και ακρίβεια. Επίσης είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι οι επαφές με φίλους θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι αυτό γίνεται για να τους προστατέψουμε… Η έννοια της αλληλοπροστασίας καλλιεργεί ταυτόχρονα και ενσυναίσθηση.

Ατομικό ημερολόγιο θετικών στιγμών στο σπίτι θα μπορουσε να ενισχύσει τις θετικες σκέψεις και συναισθήματα. Emotion coaching ειναι μια μέθοδος συζητησης που θα καλλιεργήσει κλίμα κατανοησης και ηρεμιας μεσα στην οικογενεια ιδιαιτερα οταν υπάρχει συναισθηματική φορτιση απο πλευρας του ατόμου με Αυτισμό.. Γνωσιακή συμπεριφοριστική προσεγγιση για εφηβους με Αυτισμο μπορεί να αποδειχθει βοηθητική για την μειωση υψηλού αγχους.

Απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικης υγειας εαν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος ή όχι