“Πέταξε ψηλά…” το αεροδρόμιο της Σκιάθου ξεπερνώντας ποσοστιαία τις διεθνείς αφίξεις σε Μύκονο και Ρόδο

του Νίκου Τζούμα / Συντάκτη του Skiathoslife.gr

“Πέταξε ψηλά…” το αεροδρόμιο της Σκιάθου αφού μετά και τα επίσημα στατιστικά αποτελέσματα του ΣΕΤΕ όλα έδειξαν πως οι διεθνείς αφίξεις είχαν θετικό πρόσημο και έφτασαν στο 10,6%. Σε μερικές μάλιστα των περιπτώσεων το αεροδρόμιο της Σκιάθου στατιστικά έκλεισε με μεγαλύτερα ποσοστά από άλλα “ανταγωνιστικά” ελληνικά αεροδρόμια όπως αυτό των Χανίων (10,2%), της Κεφαλλονιάς (8,0%), της Μυκόνου (7,1%), της Ρόδου (9,3%) αλλά και αυτά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, που συγκεντρώνει ο ΣΕΤΕ, το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +7,6% ή περίπου +1,06 εκατ. αφίξεις, στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το 9μηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -1,3% ή περίπου -129 χιλιάδες αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +11,3%, +12,2% και +10,1% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +14,3% και +23,5% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο –2,9%, -13,7% και -44,5%, αντίστοιχα.

Ο ΣΕΤΕ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η αύξηση των αφίξεων έχει επιτευχθεί κυρίωςλόγω των εκπτώσεων και των ειδικών πακέτων που έχουν προσφέρει οι τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να κερδίσουν μερίδιο από τους ταξιδιώτες «τελευταίας στιγμής». Επιπρόσθετα, το ρεύμα «τελευταίας στιγμής» στις αφίξεις Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε εκτάκτως, από το γεγονός ότι βασικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί αντιμετώπισαν σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, ενώ παράλληλα, άλλοι ανταγωνιστές μας, ήταν ήδη πλήρεις και ως εκ τούτου και πολύ πιο ακριβοί στην όποια εναπομείνουσα διαθεσιμότητα, το συγκεκριμένο διάστημα.

Την ώρα, ωστόσο, που οι αφίξεις δείχνουν πως θα επιτύχουν νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται λόγω και του διπλασιασμού του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να διαχειριστούν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη καταγραφή ζημιών, για μία ακόμη χρονιά, αφού τόσο οι μειωμένες τιμές, όσο και η υπερφορολόγηση του τομέα υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα και υποσκάπτουν τη βιωσιμότητά τους.

Επαναλαμβάνουμε, αναφέρει ο ΣΕΤΕ, ότι είναι καθοριστικής σημασίας, η Πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ταυτόχρονα, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει άμεσα να αντιληφθούν ότι είναι πλέον αναγκαίο να οχυρωθούν και να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν ώστε να είναι σε θέση να επιχειρήσουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ρευστό περιβάλλον.

Δείτε όλα τα στατιστικά από τον ΣΕΤΕ κλικάροντας εδώ