Το στιγμιότυπο του παθιασμένου φιλιού ενός ναύτη σε μία άγνωστη νοσοκόμα στην Times Square της Νέας Υόρκης στις 14 Αυγούστου 1945 – ημέρα της παράδοσης της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ και της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου –  έγινε μία από τις πιο αναγνωρισμένες φωτογραφίες του κόσμου.

Ο ναύτης της Times Square, Τζόρτζ Μεντόζα από το Ρόουντ Άϊλαντ των ΗΠΑ, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, πλήρης ημερών, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, σε ηλικία 95 ετών.


Η φωτογραφία του Alfred Eisenstaedt δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Time

Η νοσοκόμα που έγινε διάσημη από τη θρυλική φωτογραφία ήταν η 21χρονη Γκρέτα Φρίντμαν, τότε βοηθός οδοντιάτρου, η οποία απεβίωσε το 2016 στη Βιρτζίνια, σε ηλικία 92 ετών.

O Μεντόζα υπηρέτησε σε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών  κατά τη διάρκεια του πολέμου και ήταν σε άδεια όταν ανακοινώθηκε το τέλος του. Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, όταν είδε την  Φρίντμαν την φίλησε αυθόρμητα γιατί του θύμιζε τις νοσοκόμες που είχε δει να  φροντίζουν τους πληγωμένους ναυτικούς πάνω σε νοσοκομειακό πλοίο.

Η ίδια η Γκρέτα, μετά από πολλές δεκαετίες είχε δηλώσει ότι  «Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί. Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου».

Οι δύο τους ήταν δύο άγνωστοι μέσα στο πλήθος που πανηγύριζε την λήξη του πολέμου. Μετά το φιλί, ο καθένας πήρε τον δρόμο του και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ.

Για χρόνια, πολλοί υποστήριζαν ότι ήταν το ζευγάρι της διάσημης φωτογραφίας – σύμβολο της λήξης του πολέμου. Ωστόσο, η ταυτότητα των δύο πρωταγωνιστών αποκαλύφθηκε τελικά το 2012, όταν κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το φιλί του ναύτη: το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία-σύμβολο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».