Ο ΦΠΑ 24% ΑΠΟ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ | τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου |

skopelosΚάλεσμα για να στείλει το νησί δυνατό μήνυμα ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου σε ανακοίνωσή της ενώ παράλληλα σημειώνει πως ο ΦΠΑ 24% από 1η Ιανουαρίου θα είναι η ταφόπλακα για τα νησιά. Η Επιτροπή Αγώνα επίσης σημειώνει πως ενώ στο Βόρειο Αιγαίο γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στη Σκόπελο ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο «φαίνεται πως το έχουν πάρει… απόφαση».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Σκοπέλου:

«Αντίστροφα μετρούν οι κάτοικοι των μικρών νησιών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ενώ στο Βόρειο Αιγαίο πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην Σκόπελο ο δήμαρχος μαζί με όλο το δημοτικό συμβούλιο φαίνεται πως το έχουν πάρει… απόφαση.
Η κυβέρνηση, αν και άφησε περιθώρια προ μηνών –πιθανότατα για να χρυσώσει το χάπι- δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, εξομοιώνοντας από τον επόμενο μήνα τον ΦΠΑ και στα εναπομείναντα νησιά, που τελούσαν υπό ειδικό καθεστώς.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το τρίτο και ισχυρότερο κύμα που θα δεχθούν τον Ιανουάριο του 2017 οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών.
Απαιτούμε όλοι η Σκόπελος να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη κεντρική εξουσία ενάντια στη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ 24% από 1η Ιανουαρίου θα είναι η ταφόπλακα για τα νησιά.
Οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου, εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά.
Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. –όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει- είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και δεν αποτελούν κάποιας μορφής προνόμιο.
Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της παρούσης οικονομικής συγκυρίας- αλλά και των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να καταργείται.
Επισημαίνουμε από κοινού τη δραματική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όσον αφορά τα επιχειρηματικά δεδομένα στο Βόρειο Αιγαίο για τους κάτωθι λόγους :
• Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά αναντίρρητα έχει πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) . Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν.
• Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητες μας όγκου των προσφύγων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κ.α.) καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.
Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο- αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP) θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων κ.α, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.
Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να τροποποιήσει το νόμο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.
Ζητούμε την άμεση κατάθεση τροπολογίας η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά , οικονομικά και πολιτικά περιοχές».