Νικόλαος Σκιαθίτης. Ένας χάλκινος Ολυμπιονίκης στους αγώνες του “ΑΘΗΝΑ 2004” που μαζί με τον συναθλητή του Βασίλη Πολύμερο, χάρισαν στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο κωπηλασίας στην ιστορία της! Στις 22 Αυγούστου 2004 οι δυο τους έκαναν την Ελλάδα να δακρύσει από συγκίνηση αλλά και το νησί της Σκοπέλου, αφού ο Νίκος Σκιαθίτης κατάγεται από τη Γλώσσα. Τι μεγάλη τιμή για το νησί!

Προς τιμή του Ολυμπιονίκη μας, ο Δήμος Σκοπέλου επί δημαρχίας Γιώργου Μιχελή είχε προχωρήσει σε μία λιτή τελετή και είχε διακοσμήσει το συντριβάνι στο Λουτράκι με μαρμάρινη πλάκα. Πριν δύο ημέρες η Δημοτική Αρχή του Σταμάτη Περίσση και το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου, εγκατέστησαν ένα καλαίσθητο μπρούτζινο άγαλμα, όπου απεικονίζεται ο αθλητής με δύο κουπιά στα χέρια.Για την ιστορία να πούμε ότι φιλοτεχνήθηκε από την κ. Κατερίνα Τζαβάρα. Λόγω των μέτρων για τον COVID-19, δεν ήταν δυνατό να γίνει η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος όπως είχε δρομολογηθεί.

Η πιο μεγάλη διάκριση για την ελληνική κωπηλασία ήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στα 2.000μ του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών με μια συγκλονιστική κούρσα. «Χρυσοί» οι Πολωνοί, «αργυροί» Ολυμπιονίκες οι Γάλλοι.

«Μου έσπασαν τα γόνατα», ήταν η πρώτη ατάκα του Νίκου Σκιαθίτη, μόλις βγήκε στη «Μικτή Ζώνη» σπεύδοντας να αγκαλιάσει τον Βασίλη Πολύμερο, που είχε σωριαστεί στην πλατφόρμα.Κατά την απονομή ο Βασίλης Πολύμερος έσπασε, δεν άντεξε και έβαλε τα κλάματα, βλέποντας την γαλανόλευκη να ανεβαίνει. Και μπορεί ο Εθνικός Ύμνος να μην ακούστηκε, τον τραγούδησαν όμως οι χιλιάδες Έλληνες που ήταν στις κερκίδες στην απέναντι πλευρά του στίβου, μαζί με τους γονείς και συγγενείς των δυο αθλητών, όταν αυτοί έκαναν το γύρο του θριάμβου με τα μετάλλια στο στήθος. Μάλιστα από τους λάθος χειρισμούς έσπασε και η καρίνα του σκάφους, ενώ την ίδια στιγμή ο αδελφός του Νίκου Σκιαθίτη βουτούσε στο νερό για να του δώσει την ελληνική σημαία.

«Μέχρι τα 1500μ. έλεγα πάει το χάσαμε το μετάλλιο. Όσο πλησιάζαμε όμως λέγαμε ότι μπορούσαμε. Πήραμε και τη μέγιστη βοήθεια από τον κόσμο, του οποίου ακόμη ακούω τις φωνές στα αυτιά μου και τα δώσαμε όλα», τόνισε ο Νίκος Σκιαθίτης με τη γαλανόλευκη στην πλάτη, ενώ για το πέταγμα αυτό στα τελευταία 500μ. έδωσε την εξήγηση: «Με τον Βασίλη στην προπόνηση το έχουμε κάνει πολλές φορές και ήμασταν προετοιμασμένοι. Όταν περάσαμε την γραμμή είπα, τώρα μπορώ να παραδώσω το πνεύμα. Ήξερα ότι είχαμε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και είπα μέσα μου ότι όλα τελείωσαν».

   Ν.Σκιαθίτης – Β.Πολύμερος

 

Πηγή: Δρώμενα του Τόπου μας