Εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την 9η Μαΐου, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποκορύφωμα το «Αθάνατο Τάγμα», την πορεία ειρήνης
Με αίσθημα υπερηφάνειας και δέος, κρατώντας σφιχτά στα χέρια τους φωτογραφίες προγόνων τους και άλλων συγγενικών τους προσώπων που πολέμησαν στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, Έλληνες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης συμμετέχουν τα τρία τελευταία χρόνια, την 9η Μαΐου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο «Αθάνατο Τάγμα».

Την πορεία ειρήνης που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και του ρωσικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, για να τιμήσουν τους ήρωες που πολέμησαν σκληρά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον των Ναζί, αδιαφορώντας για το αν θα προσφέρουν τη ζωή τους, προκειμένου οι οικογένειές τους, αλλά και οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθεροι. Κάποιοι γύρισαν ζωντανοί, άλλοι έχυσαν το αίμα τους στο μέτωπο. Όλοι τους, όμως, είναι ήρωες και οι Έλληνες από την πρώην Σοβιετική Ένωση είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν ποτέ τον αγώνα ενάντια στο φασισμό να περάσει το κατώφλι της λήθης.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr η Ταμίλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος συλλόγου Ελλήνων Ποντίων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης «Δύναμη Ενότητας», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εδώ και χρόνια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας τιμούνται οι ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με σειρά εκδηλώσεων, όπως Θείες Λειτουργίες σε εκκλησίες, καταθέσεις στεφάνων και συναυλίες. Δυστυχώς, φέτος οι εκδηλώσεις θα είναι πολύ περιορισμένες λόγω κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά το «Αθάνατο Τάγμα» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2017 στην Αθήνα και τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία ακούγονται τραγούδια στα ελληνικά και στα ρωσικά αφιερωμένα στους ήρωες, ενώ παιδιά φορούν στολές των Ρώσων στρατιωτών από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, στην πορεία συμμετέχουν πλέον και πολλοί Ελλαδίτες.

Ο Σκιαθίτης Κωνσταντίνος Ζεμπέκης συμμετέχει σε ένα από αυτά τα τηλεοπτικά σποτ σε μια διεθνή συμμετοχή μνήμης : “Εμείς Θυμόμαστε” . Δείτε το