Στις 15 Μαΐου 2020, η χώρα μας, ανέλαβε το «τιμόνι» της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια δύσκολη συγκυρία, αντιμετωπίζοντας μια μεγάλη πρόκληση. Μια πρόκληση απέναντι στην ιστορία του ίδιου του θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί τον «θεματοφύλακα» της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφέρειες της Ελλάδας προχωρούν σε ειδική έκδοση για τις Πολιτιστικές Διαδρομές που διέρχονται από την Ελλάδα, με τίτλο «Στο δρόμο του Πολιτισμού. Οn the Road». Για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο κείμενο, παρουσιάζονται όλοι οι ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν στις πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και εκείνες που βρίσκονται υπό ένταξη.  Καλύπτοντας ένα ευρύτατο γεωγραφικό και θεματικό φάσμα, οι Πολιτιστικές Διαδρομές προσκαλούν τον αναγνώστη να γνωρίσει ή να ανακαλύψει εκ νέου την πλούσια και ποικίλη κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, προωθώντας την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων σε τόπους με σπουδαία ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε το 1987, με σκοπό να αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, την ποικίλη πολιτιστική κληρονομιά των διαφόρων χωρών της Ευρώπης, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο ίδιος ο Οργανισμός, όπως: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτιστική δημοκρατία, πολυμορφία και ταυτότητα, το διάλογο, τις αμοιβαίες ανταλλαγές και τον πολιτιστικό πλούτο πέρα από σύνορα, δια μέσου των αιώνων .

Με αφορμή την έκδοση αυτή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε σχετικά: «Συμβούλιο της Ευρώπης δε σημαίνει μόνο δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σημαίνει και πολιτισμός και η χώρα μας έχει να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα, επαναφέροντας στo επίκεντρο τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας, που αποτελούν και βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Επισημαίνεται ότι η ειδική έκδοση βρίσκεται ήδη αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κ. Βλάση, τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ του Υπουργείου Πολιτισμού, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας Στρασβούργου, καθώς και τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Ο Δήμος Σκιάθου συμμετέχει στον στο “Δρόμο του Πολιτισμού” με το κοιμητήριο της Σκιάθου ενώ ο Δήμαρχος κ. Τζούμας τονίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook¨:
“Είμαστε υπερήφανοι για την πολιτιστική μας κληρονομιά! Με ισχυρούς συνεργάτες αναδεικνύουμε κάθε πολιτιστικό στοιχείο, υλικό και άυλο, ως συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπο μας!  Ο Δήμος Σκιάθου ανάμεσα στους 15 Δήμους της χώρας που συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων. ”

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ON THE ROAD