Η Λαϊκή Συσπείρωση της Σκιάθου καταγγέλλει στον εργαζόμενο λαό του νησιού μας και ολόκληρης της Μαγνησίας, την εκπεφρασμένη δημοσίως-από τις 15-8-2017, μέσω του τοπικού Τύπου–  απόφαση της Δημοτικής Αρχής της Σκιάθου,να παραδώσει την ύψιστης σημασίας υπηρεσία της Ύδρευσης στα χέρια καπιταλιστών κερδοσκόπων (ιδιωτικοποίηση του νερού).

Όπως ενημερωθήκαμε από τη βολιώτικη εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου(και δεν είδαμε να διαψεύδεται από κανέναν αρμόδιο του Δήμου Σκιάθου στις μέρες που ακολούθησαν) η Δημοτική Αρχή του τόπου μας, στις 14 του μηνός,με πρόσχημα «την ανάγκη κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης νερού και τουφιλτραρίσματος του ακατάλληλου για χρήση, λόγω του υδραργύρου, νερού της Φτελιάς και αφού «καθημερνά απαιτούνται 2.500 κυβικά νερού»,αποφάσισαν να προκηρύξουν την κατασκευή των έργων, προσφέροντας σε ιδιωτική εταιρεία, που θα επιλεγεί τον τομέα της Ύδρευσης του νησιού μας για τα επόμενα 15 χρόνια!!!

Συγκεκριμένα, η βολιώτικη εφημερίδα γράφει ότι, καθώς ετοιμάζεται να προκηρύξει τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου: «Εκτιμάται, από το δήμο Σκιάθου, ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες για την κατασκευή του και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ. Στην ιδιωτική εταιρεία που θα το αναλάβει θα εκχωρηθεί ο τομέας της ύδρευσης για χρονικό διάστημα 15 χρόνων»…

Εδώ βεβαίως τίθενται πολλά ζητήματα για τη στάση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας αλλά και κυρίως της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, που βρίσκονται στο Δ.Σ. του δήμου. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι είναι αυτό που περιγράφεται στο δημοσίευμα της «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»… δηλ. συμφώνησαν άπαντες στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση του υδατικού ελλείμματος σε ένα νησί σαν το δικό μας, σ’ ένα νησί που διαθέτει πηγαίο απόθεμα νερού,  ευθύνεται κυρίως η άναρχη καπιταλιστική «τουριστική ανάπτυξη» των τελευταίων 40 χρόνων.    Αυτή τη στιγμή είναι ζήτημα αν ο Δήμος της Σκιάθου έχει στην κατοχή του πάνω από το 55-60% του υδατικού αποθέματος. Όλο το υπόλοιπο είναι ιδιωτικές γεωτρήσεις και μάλιστα οι περισσότερες παράνομες, με όλες τις συνέπειές τους…

Έπειτα ο Δήμος Σκιάθου ποτέ μέχρι σήμερα δε δραστηριοποιήθηκε στον τομέα κατασκευής έργων συντήρησης και βελτίωσης του πηγαίου υδατικού μας αποθέματος, π.χ. με ταμιευτήρες και μικρά φράγματα ή με μια μεγάλη γεώτρηση στις Δυτικές ακτές του νησιού ώστε να «πιάσουμε» τον υδροφόρο ορίζοντα του Πηλίου, όπως έχουμε τονίσει σε παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σκιάθου, όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει το πρόβλημα.Τώρα η αφαλάτωση και η αφυδραργύρωση, γίνεται ένα καλό πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση ακόμα κι αυτού του νερού που ανήκει στο λαό μας…

Πουθενά στην Ελλάδα ακόμα και οι πιο νεοφιλελεύθερες -πολιτικά- δημοτικές αρχές δεν έχουν αποτολμήσει την παράδοση της δημοτικής υπηρεσίας ύδρευσης στους κεφαλαιοκράτες.

Γιατί εμείς πρέπει να βιαστούμε, πρώτοι απ’ όλους, να υλοποιήσουμε μια τέτοια υπόθεση, προτού ‘ψάξουμε’ για λύσεις, ώστε ο Δήμος να υλοποιήσει αυτό το έργο και το νερό άφθονο και καθαρό να ανήκει στους Δημότες της Σκιάθου;

Μια απόφαση, σαν κι αυτή που περιγράφεται στο δημοσίευμα της «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ», για το νερό της Σκιάθου,αποτελεί την πλέον «προωθημένη» μορφή ιδιωτικοποίησης δημόσιων αγαθών και δημόσιας περιουσίας που προβλέπουν οι αποφάσεις της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων της κεφαλαιοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Ταυτίζεται με τις ως τώρα, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, όπως είναι η παράδοση των αεροδρομίων, των λιμανιών, των εθνικών δρόμων και των διοδίων της χώρας μας.Με όλα αυτά, δηλαδή, που απαίτησαν οι αποθρασυσμένοικαπιταλιστές και που τα κατοχύρωσαν μέσα από τα αντιλαϊκά μνημόνια των αντιδραστικών ελληνικών κυβερνήσεων της δεξιάς, των σοσιαλδημοκρατών και των Γιαλατζήαριστερών του λεγόμενου «ΣΥΡΙΖΑ»…

Επιπλέον, η διεθνής πείρα από την παράδοση στους καπιταλιστές του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος κλπ. κοινωνικών αγαθών έχει ήδη αποδείξει ότι όχι μόνο δεν κέρδισαν τίποτε οι εργαζόμενοι από τη φάμπρικα αυτή των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά τα δημόσια αγαθά έγιναν ακόμα πιο ακριβά, χωρίς να βελτιωθούνγια την κοινωνία,εμπορεύματα.

Μετά την παράδοση του αεροδρομίου μας στη ΦΡΑΠΟΡΤ και στον Κοπελούζο, που αποφάσισαν οι  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επικύρωσαν οι «ΣΥΡΙΖΑ»- ΑΝΕΛ, δεν πρέπει να τους  επιτρέψει ο εργαζόμενος λαός της Σκιάθου να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους.Εμείς πιστεύουμε ότι στο χέρι του Σκιαθίτικου Λαού είναι  να ξεσηκωθεί με ενότητα και αποφασιστικότητα, ματαιώνοντας την απόφαση αυτή, που τίποτα καλό δεν προμηνύει και να διασώσει το υδατικό απόθεμα του τόπου μας από κάθε επίδοξο εκμεταλλευτή.

Το νερό πρέπει σήμερα να παραμείνει στη δημόσια ιδιοκτησία και να γίνει αύριο πραγματικά παλλαϊκή ιδιοκτησία. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, όπου όλα τα μέσα παραγωγής, όλοι οι κοινωνικοί πόροι θα εξυπηρετούν τη ζωή των εργαζόμενων ανθρώπων.

  Αλλά οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ και σ’ αυτές τις συνθήκες, πρέπει να παλεύουν αδιάκοπα, για να μην προχωρήσει το ξεπούλημα των όποιων κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων τους, που έχουν απομείνει, για να μη γίνει η ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη και η κοινωνία μας μια σκέτη ζούγκλα του χρήματος, του κέρδους, της πλήρους εκμετάλλευσης και των ασύδοτων θεριών που την κρατάνε.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ!

 

ΚΟΒ  ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΚΕ

Αύγουστος      2017