Εορτάστηκε η Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο ομώνυμο εξωκλήσι στην περιοχή «Κολιός».

Για το πότε θεσπίστηκε ο εορτασμός αυτός ο συναξαριστής της εκκλησίας δε μας παρέχει περισσότερες πληροφορίες . Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν ως ημέρα εορτασμού του την 8η Νοεμβρίου όπου είναι και η «Σύναξη Πασών των Επουρανίων Δυνάμεων», εν τούτοις υπάρχουν και δευτερεύουσες εορτές κυρίως των δύο πρώτων Αγίων Αρχαγγέλων.

Έτσι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εορτάζει και κατά την 6η Σεπτεμβρίου ενώ ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εορτάζει επιπλέον τρείς φορές 26/3, 11/6 και σήμερα 13 Ιουλίου.

Προφανώς ο σημερινός εορτασμός στην αρχή σε τοπικό επίπεδο και εν συνεχεία καθολικά ως αφορμή θα είχε κάποια θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Αρχαγγέλου αν και δεν έχει διασωθεί κανένα περαιτέρω στοιχείο. Στη Βόρεια Εύβοια επίσης εορτάζεται η σύναξη αυτή με επισημότητα.

Όπως και να έχει όμως δίνετε ακόμη μια ευκαιρία να τιμήσουμε και να εορτάσουμε το Αρχάγγελο Γαβριήλ, αυτόν που χρημάτισε τόσο σπουδαίο ρόλο στο μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων.

Με τον αρχαγγελικό του χαιρετισμό συνετέλεσε στον ευαγγελισμό της Παναγίας μας, αλλά και κατά τη παράδοση ήταν αυτός που φανέρωσε στο Ζαχαρία και την Ελισάβετ τη σύλληψη του Προδρόμου. Ήταν αυτός που καθοδήγησε του Μάγους εκεί όπου ήταν ο Χριστός, αυτός που μετέφερε στους Ποιμένες το χαρμόσυνο μήνυμα, αλλά και ο κήρυκας της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου.

Το εξωκλήσι χτίστηκε από τον Αναστάσιο Κανταράκια περί το 1900 σε άλλοτε μοναστηριακή έκταση πλάι στη θάλασσα γι’ αυτό και αποτελεί μετόχι της ιεράς κοινοβιακής μονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Θα λέγαμε πως είναι το τρίτο οικογενειακό εξωκλήσι της Σκιάθου μετά τον Αγ. Ιωάννη «των Πασχαλαίων », την Αγία Ελένη «στη Στροφυλιά» χτισμένη από  μέλος της οικογένειας Τσιμπλιαράκη και αυτό χτισμένο από μέλος της οικογένειας των Κανταρακαίων που μέλη της σαν και  σήμερα πανηγύριζαν.

Με την ελπίδα κάποτε τα πανηγυράκια αυτά να ξανά αποκτήσουν την αίγλη τους με πανηγυριστές πρωτίστως στο σύνολο τους τους απογόνους των οικογενειών αυτών, ευχόμαστε για την ημέρα χρόνια πολλά γεμάτα υγεία και πίστη καθοδηγούμενα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

Ταις αυτού αγίαις πρεσβείαις ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς. Αμήν!

π. Π.Χ.