Η μαύρη εργασία οργιάζει, και οι 10ωρες βάρδιες είναι καθεστώς.

Είναι τόσο απορρυθμισμένες οι εργασιακές σχέσεις που το εργατικό δυναμικό στη Μαγνησία είναι απροστάτευτο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, χωρίς ασφάλιση, χωρίς επιδόματα, ή χωρίς έστω αυτή την τυπική ιδιότητα του εργαζόμενου ή του ανέργου.

Η ακραία παραβατικότητα εστιάζεται στον επισιτισμό, ο οποίος παραδοσιακά παρουσιάζει θηριώδη ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Είναι χαρακτηριστικά ότι από το σύνολο των ελέγχων που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), διαπιστώθηκε 45% παραβατικότητα στην εστίαση. Πρόκειται για τον υπερπρωταθλητή σε όλη την αγορά εργασίας ενώ τα τελευταία χρόνια, η θεσμοθέτηση των υψηλών προστίμων έχει αναγάγει σε τέχνη την ψευδώς δηλωμένη απασχόληση.

Ο χρόνος κλείνει με 600.000 ευρώ πρόστιμα που επέβαλλε η Επιθεώρηση Εργασίας σε εργοδότες, ενώ το ποσό εμφανίζεται αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με το 2017.
Εξυπακούεται ότι οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί ή στοχευμένοι μετά από καταγγελίες και δίνουν απλά και μόνο το στίγμα του χάους που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις σε όλους τους κλάδους, με τα εμπορικά ωστόσο καταστήματα, τα συνεργεία καθαρισμού, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα εστιατόρια και τα καφέ να κρατούν τα σκήπτρα.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας την επιβεβαιώνουν τα πρόστιμα, με τους εργοδότες να εμφανίζονται αμετανόητοι καθώς αρκετοί πέφτουν στο ίδιο παράπτωμα όπως διαπιστώνεται από τους επανελέγχους στις επιχειρήσεις τους.

Οι έλεγχοι πάντως παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στην Επιθεώρηση Εργασίας έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, όπως επίσης και τα πρόστιμα.Οι εργοδότες που καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα αποδίδουν ευθύνες στην «υπερφορολόγηση» του ιδιωτικού τομέα. Στη Μαγνησία η υποδηλωμένη εργασία κινείται μεσοσταθμικά στο 5,27%.

Οι έλεγχοι θα έχουν φέτος στόχευση στην καταβολή του «δώρου» καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο από ιδιοκτήτες καφέ , να το καταβάλλουν στην τράπεζα στο όνομα του εργαζόμενου αλλά να του ζητούν να το επιστρέψει στο ταμείο της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν στους κλάδους του security, της καθαριότητας, των εργολάβων, στις εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως, τις μικρομεσαίες, καθώς και στον κλάδο του επισιτισμού, τις καφετέριες και τα εστιατόρια.
Ειδικά στον κλάδο της εστίασης η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, τα τελευταία χρόνια, μέσα στη δίνη των επιπτώσεων από τα αλλεπάλληλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και τη διαρκή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα, που έχει συνοδευτεί από συστηματική καταπάτηση πολλών πλευρών της εργατικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις, τις αμοιβές και τα ωράρια.

Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες στην κοινωνική ασφάλιση από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή.