“Ολοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή 2017” | δείτε αναλυτικά τους φορείς που συμμετέχουν και το πρόγραμμα των δράσεων |

 

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, διοργανώνεται το πρόγραμμα εθελοντισμού για το περιβάλλον, ‘Ολοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή’, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, τη συμμετοχή της Λιμενικής Αρχής, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, των Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των Συλλόγων, με την υποστήριξη του Δήμο Σκιάθου.

Στην καθιερωμένη συνάντηση, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου, διά της Επιτροπής Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, την Παρασκευη 17 Μαρτίου 2017, με τη συμμετοχή των Αρχών, Φορέων και Συλλόγων, με σκοπό τον προγραμματισμό και συντονισμό των ενεργειών, αποφασίστηκε η δράση να πραγματοποιηθεί το διάστημα 26 Μαρτίου-2 Απριλίου 2017, με τη συμμετοχή των, Λιμενική Αρχή Σκιάθου, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου, μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων 2ο Νηπιαγωγείο, 1ο Δημοτικό, 2ο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, όπως και των Συλλόγων Γονέων 2ου Νηπιαγωγείου,  1ου Δημοτικού, 2ου Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, και των: Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, Τοπικού Τμήματος Σκιάθου του Σώματος Ελλήνων Οδηγών, του Πολιτιστικού Εργαστηρίου, Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Συλλόγου Φουσκωτών Σκαφών Σκιάθου, Ναυτικού Ομίλου Σκιάθου, Οικολογικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σκιάθου, Φυσιολατρών Οδοιπόρων Σκιάθου και Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’.

Ο Δήμος Σκιάθου, διά του Αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Κωστή Γιαννίτση, θα αναλάβει  τη διάθεση ειδών καθαρισμού, την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τα σημεία που θα τα συγκεντρώνουν οι εθελοντές και τις μετακινήσεις των μαθητών.

Συμμετοχή στους καθαρισμούς έχουν δηλώσει και οι επαγγελματίες κ. Λάμπρος Χούμας, καπετάνιος του καϊκιού ‘Καλυψώ’, κ. Ηλίας Αντωνίτσας και ο κ. Δημήτρη Κολιάκο για τον καθαρισμός της χερσονησίδας Μπούρτζι.

Η δράση θα κορυφωθεί την Κυριακή 2 Απριλίου συμμετέχοντας στην πανελλήνια εθελοντική καμπάνια καθαρισμού  ”Let’s Do It”. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη περιβαλλοντική δράση σε παγκόσμια κλίμακα, αφού κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη καθαρίζουν τις χώρες τους. Φέτος διοργανώνεται για έκτη φορά στη χώρα μας,  με τους εθελοντές της Σκιάθου να συμμετέχουν δυναμικά από την πρώτη χρονιά.

Στα έντεκα συνεχόμενα χρόνια που υλοποιείται η δράση, έχει αγκαλιαστεί ένθερμα  από τους πολίτες, το Δήμο, τους Συλλόγους, τη μαθητική κοινότητα και έχει  πλέον καθιερωθεί.

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εθελοντών, δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθητοποιημένης κοινωνίας που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις, συμπράττοντας μ’ αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια συγκέντρωσης και απομάκρυνσης δεκάδων τόνων απορριμμάτων, που από δεκαετίες αποτελούσαν μεγάλες εστίες ρύπανσης σε ακτές και δασικές περιοχές.

Το μήνυμα της δράσης είναι πως μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε να κάνουμε την προστασία του περιβάλλοντος δικής μας υπόθεση.

Το πρόγραμμα των καθαρισμών διαμορφώθηκε ως εξής:

Κυριακή 26 Μαρτίου

ΛΥΓΑΡΙΕΣ-Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου

Δευτέρα 27 Μαρτίου

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ (παραλία)-Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, Σύλλογος Φουσκωτών Σκαφών Σκιάθου

Τρίτη 28 Μαρτίου

ΠΛΑΚΕΣ-Λύκειο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές, Σύλλογος Γονέων Λυκείου Σκιάθου, Μπούρτζι καφέ

Τετάρτη 29 Μαρτίου

ΕΛΙΑΣ & ΑΓΚΙΣΤΡΟΣ-Γυμνάσιο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές, Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Σκιάθου, Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’

ΣΙΦΕΡΙ-2ο Δημοτικό Σχολείο/μαθητές και δάσκαλοι, Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου

Περιμετρικά του 2ου Δημοτικού Σχολείου-2ο Δημοτικό Σχολείο/μαθητές και δάσκαλοι, Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου

ΠΑΡΚΟ ΗΡΩΟΥ/ΠΟΥΝΤΑ-Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου

Πέμπτη 30 Μαρτίου

ΚΡΥΦΗ ΑΜΜΟΣ & ΜΑΝΤΡΑΚΙ-Γυμνάσιο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές, Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Σκιάθου, Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’

ΛΙΜΝΗ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗ-1ο Δημοτικό Σχολείο/μαθητές και δάσκαλοι, Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου, 2ο Νηπιαγωγείο/μαθητές και εκπαιδευτικοι, Σύλλογος Γονέων 2ου Νηπιαγωγείου

Παρασκευή 31 Μαρτίου

ΤΣΟΥΓΚΡΙΑΣ-Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, καΐκι Καλυψώ

Σάββατο 1 Απριλίου

ΜΕΓΑΣ ΓΙΑΛΟΣ-Λύκειο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές, Σύλλογος Γονέων Λυκείου Σκιάθου, Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ-Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκιάθου, Φυσιολάτρες Οδοιπόροι Σκιάθου

ΛΕΧΟΥΝΙ ρέμα & παραλία-Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκιάθου, Φυσιολάτρες Οδοιπόροι Σκιάθου

ΑΡΚΟΣ-Ναυτικός Όμιλος Σκιάθου

Κυριακή 2 Απριλίου

ΑΣΕΛΗΝΟΣ-Σώμα Ελλήνων Οδηγών/Τοπικό Τμήμα Σκιάθου

ΚΑΣΤΡΟ-Πολιτιστικό Εργαστήρι, Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ γιορτή με τη συμμετοχή όλων των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ στο Κάστρο, στις 14:00