Όχι ένα, αλλά τρία εξωκλήσια υπάρχουν στη Σκιάθο προς τιμήν των Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων κι αύριο γιορτάζουν τα δύο, ιδιαιτέρως τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ προστατών της Αεροπορίας, ενώ σήμερα τελείται Μέγας πανηγυρικός εσπερινός, λιτή και αρτοκλασία στο πιο γνωστό απ’ αυτά στο νησί, εκείνο που συναντούμε οδεύοντας προς τη Μονή της Ευαγγελιστρίας. Το δεύτερο βρίσκεται στις Αχλαδιές και αύριο, ανήμερα της εορτής, θα τελεσθεί το πρωί Θεία Λειτουργία, ενώ το τρίτο είναι στον Κολιό και γιορτάζει στις 13 Ιουλίου.

Ας πούμε όμως λίγα λόγια για το πρώτο ξωκλήσι, εκείνο στης Αγαλλιανούς, και κυρίως το ξεχωριστό πλάτωμα που βρίσκεται μπροστά απ’ το ιερό του. Εκεί ξαποσταίνει ο επισκέπτης κι απολαμβάνει την απεριόριστη θέα του βορειοανατολικού πελάγους όπου από τη μια του χαμογελούν οι λοιπές Σποράδες κι από την άλλη η κορυφή του Αγίου Όρους. Εκεί, στον καθαρό αέρα και στο πέτρινο τραπέζι του, είναι πιο νόστιμο το δεκατιανό, πόσο μάλλον που συνοδεύεται απ’ το ολόδροσο νερό της πηγής- αγίασμα που ασίγαστα τρέχει από το ιερό του και χάνεται ανεκμετάλλευτο λες και πια περισσεύει στον τόπο.

Μια ντόπια λαδοελιά και μια φέτα ψωμί αρκούν για να γευματίσεις όπως ποτέ άλλοτε και πουθενά αλλού. Εκεί, υπό το κελάηδημα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων, αποβάλλεις κάθε περιττή ματαιοδοξία, βιώνεις τη ματαιότητα των εγκοσμίων πραγμάτων κι αποκτάς φτερά σαν των αγγέλων που γιορτάζουν σήμερα, πετώντας κι εσύ νοερά στους απέραντους ουρανούς της πραγματικής ομορφιάς του τυφλού μας κόσμου γιατί όλη η ομορφιά του κόσμου είναι μαζεμένη εκεί…