ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ | για τις εκδόσεις του 2014 |

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε  τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2015, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2014, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από τις βραχείες λίστες των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και πολύωρες συζητήσεις.

 Παράλληλα όπως  επιτάσσει η νέα νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (Ν. 3905/2010), δόθηκε στη δημοσιότητα το σκεπτικό βράβευσης της αρμόδιας Επιτροπής για κάθε κατηγορία.

Οι νικητές

Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Πατσαρό Κ. για το έργο του με τίτλο «Το κουτί», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Κατσαμά Ε. για το έργο της με τίτλο «Γορίλλας στο φεγγάρι», εκδόσεις Πατάκη.
Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία  στην εικονογράφο Τουλιάτου Σ. και στους συγγραφείς Αγγέλου Α. και Σίνη Ε. για το έργο τους με τίτλο «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει», εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Ανδρεάδη Ε.  για το έργο της με τίτλο «Γίνε πράκτορας του πλανήτη», εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου

Η σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής έχει ως εξής: Αλέξιος Κυριτσόπουλος του Νικολάου (Εικονογράφος, Πρόεδρος), Αναστασία Οικονομίδου του Στυλιανού (Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αντιπρόεδρος), Τασούλα Τσιλιμένη του Δημητρίου (Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας, Μέλος), Γιώργος Χ. Θεοχάρης του Χαραλάμπους (Συγγραφέας, Μέλος), Νέαρχος Ντάσκας του Αποστόλου (Εικονογράφος, Μέλος), Ιωάννης Βασιλαράκης του Νικολάου (Κριτικός, Μέλος), Κατερίνα Δερματά του Ιωάννου (Κριτικός, Μέλος), Αγγελική Γιαννικοπούλου του Αναστασίου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος),  Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος του Ηλία (Επίκουρος Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Μέλος).