Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων στην Ευρώπη, έκανε την εμφάνισή του μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζεται αμείωτος μέχρι τις μέρες μας γιατί προάγει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, και τη φιλία μεταξύ των ανθρώπων, όπως και τον πολιτισμό και την προβολή των τόπων που αδελφοποιούνται. Η επιτυχία τους δε και η διάρκειά τους στο χρόνο, δεν εξαρτάται μόνο από τους εκάστοτε εμπνευστές τους, αλλά κυρίως από τους ενεργούς πολίτες, στηρίζεται δηλαδή στον εθελοντισμό και στη συμμετοχή των πολιτών.

Στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Σκιάθου συναντάμε δύο πινακίδες -του λιμανιού μάλιστα σχεδόν έσβησε- που γράφουν πως ο δήμος Σκιάθος έχει αδελφοποιηθεί με το νησί Formentera της Ισπανίας και την πόλη Newport της Πολιτείας Rhode Island των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Για όσους δεν γνωρίζουν, ας πούμε δυο λόγια σχετικά με το πώς και πότε προέκυψαν: -Mε Newport: Από τα τέλη του 19ου αιώνα οι Σκιαθίτες που μετανάστευαν στην Αμερική πήγαιναν κυρίως στις ανατολικές Πολιτείες, στην πλευρά του Ατλαντικού. Η πόλη Newport της Πολιτείας Rhode Island, έγινε το νέο κέντρο των Σκιαθιτών.

Οι περισσότεροι που εγκαταστάθηκαν εκεί ασχολήθηκαν με το ψάρεμα του αστακού. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Σκιαθιτών του Newport και της πατρίδας τους που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, είχαν σαν αποτέλεσμα την αδελφοποίησή των δύο πόλεων, μετά από πρόταση του Δήμου Σκιάθου το 1996 προς τον Δήμου του Newport, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος΄ με Πρόεδρο τον νυν δήμαρχο, Θοδωρή Τζούμα, απογείωσε αυτή τη σχέση το 2014 διοργανώνοντας εκδήλωση με τίτλο “NEWPORT & ΣΚΙΑΘΟΣ- ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ, ΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ” η οποία περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη Σκιάθο και το Newport των αρχών του 20ου αιώνα και κοινά εγκαίνια μέσω skype. -Με Formentera : Στις 17/9/2005 ο ανεψιός του Βασιλιά της Ισπανίας ALVARO DE MARICHALAR Y SAENZ DE TEJADA, έφθασε στο λιμάνι της Σκιάθου με jet ski με το οποίο είχε κάνει και τον διάπλου του Ατλαντικού. Εντυπωσιασμένος απ’ τις ομορφιές του νησιού, πρότεινε την αδελφοποίηση με τη γενέτειρά του, το νησάκι κοντά στην Ίμπιζα.

Ο Δήμος Σκιάθου και ο τότε δήμαρχος Νικόλαος Πλωμαρίτης, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και μετά από απόφαση του ΔΣ (22-11-2005) πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση, παρουσία φυσικά του δημάρχου και εκπροσώπων της Formentera. To γεγονός επισφραγίστηκε με την ανταπόδοση της επίσκεψης κλιμακίου εκπροσώπων του δήμου μας, στην Ισπανία.

Πρόκειται για πραγματικά αξιέπαινες πρωτοβουλίες που ελπίζουμε να συνεχιστούν απ’ το δήμο και τους πολίτες…