Τα πυροσβεστικά οχήματα έξω από το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Σκιάθου (φωτο Skiathoslife.gr)

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου υπενθυμίζει στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού τα ακόλουθα:

• Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιονδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

• Δεν ανάβουμε ψησταριές μέσα στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.

• Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων έχουν την υποχρέωση για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξερών χόρτων από την ιδιοκτησία τους σύμφωνα με την 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη.

• Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος διότι υπάρχει ο κίνδυνος της αυτανάφλεξης.

• Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημα μας σε σημεία, που υπάρχουν ξερά χόρτα διότι ο καταλύτης των αυτοκινήτων για αρκετό χρονικό διάστημα διατηρείται υπερθερμασμένος με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

• Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η ρίψη βεγγαλικών-πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

• Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Προσέχοντας όλα τα παραπάνω, θα αποφύγουμε την πρόκληση πυρκαγιάς διατηρώντας έτσι τη φυσική ομορφιά του δασικού πλούτου του τόπου μας. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, καλέστε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο « 199 » και δώστε σαφής πληροφορίες για το σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας. Μπορείτε επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να χρησιμοποιήσετε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης « 112 ».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό είτε από πρόθεση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδίως την αντιπυρική περίοδο προβλέπεται η διενέργεια αυτεπάγγελτης προανάκρισης από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για την σύλληψη του δράστη/ών. Σε κάθε περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου, απολογία κατηγορουμένου και η παραπομπή του στον Εισαγγελέα σύμφωνα με το Άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.

Ανθυποπυραγός Καρούμπαλης Ε. Νικόλαος 

Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκιάθου