Μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται να παραληφθεί από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) Nομού Μαγνησίας νέο υπερσύγχρονο σκάφος διάσωσης. Το σκάφος το οποίο είναι ένα φουσκωτό διασωστικό τύπου Zodiac έχει μήκος περίπου 10 μέτρα, διαθέτει δύο μηχανές των 200 ίππων νέου τύπου, ενώ είναι εξοπλισμένο με όλο τον απαραίτητο σύγχρονο διασωστικό εξοπλισμό όπως θερμικές κάμερες συστήματα Σόναρ και συσκευή απινίδωσης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και υπεύθυνο τμηματάρχη υγρού στοιχείου κ. Χ. Παπαμαρκάκη το νέο διασωστικό σκάφος είναι δωρεά της Νορβηγικής οργάνωσης RS, η οποία είναι ο υπεύθυνος οργανισμός για τη διάσωση στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Θάλασσας. Η συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλάσσιας Διάσωσης IMRF, καθώς και στο πρόγραμμα για τις προσφυγικές ροές, της εξασφάλισαν ένα από τα 14 διασωστικά σκάφη που δωρίστηκαν.

Στην ερώτηση πόσο σημαντικό είναι για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας η απόκτηση του νέου Διασωστικού σκάφους ο κ. Χ. Παπαμαρκάκης δηλώνει πως «η παραλαβή του διασωστικού σκάφους είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς από 2006 όπου ιδρύθηκε, το τμήμα υγρού στοιχείου είναι επαρκώς εξοπλισμένο με σχεδόν τα πάντα, εκτός από δικό του διασωστικό σκάφος. Μέχρι τώρα λειτουργούσαμε με ιδιωτικά σκάφη αλλά η απόκτηση ενός εξειδικευμένου και σύγχρονου διασωστικού σκάφους θα δώσει άλλη πνοή στο τμήμα». Παράλληλα τόνισε ότι «το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί για διασώσεις, για αποστολές έρευνας και διάσωσης καθώς θα παρέχει την υποστήριξη του όπου χρειαστεί. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί ειδικά τρείς χειριστές του σκάφους στη Νορβηγία, άλλοι τρεις θα μάθουν από αυτούς τον κατάλληλο χειρισμό του ενώ αρκετοί εθελοντές θα εκπαιδευτούν στον χειρισμό των οργάνων του σκάφους».

Σχετικά με τις δράσεις της Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και υπεύθυνος τμηματάρχης υγρού στοιχείου ανέφερε πως μετά την παράδοση του σκάφους θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη βδομάδα εκπαιδεύσεις σε αυτό, καθώς και νυχτερινή άσκηση που θα αφορά στην ομάδα του Βόλου. Μέσα στις επόμενες δραστηριότητες εντάσσεται και η δράση με τον τίτλο «Πάρε Θέση», με την οποία το κοινό γνωρίζει την Ε.Ο.Δ., καθώς έρχεται σε επαφή με τον διασωστικό κόσμο, ενώ αντιλαμβάνεται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δρουν. Τέλος όπως κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί συνέδριο διημερίδα αεροδιάσωσης με τη συνεργασία της πολεμικής Αεροπορίας.

Χαράλαμπος Σοφιάδης – e-thessalia