Τον Σύλλογο Απανταχού Σκιαθιτών στην Αθήνα και τις δράσεις του, τις γνώρισα περίπου 5 χρόνια πριν λόγω της ιδιότητάς μου στο Skiathoslife.gr. Eίχα πάντα την πεποίθηση πως αν και ήταν ο παλαιότερος σύλλογος από όλους εντός και εκτός της Σκιάθου, δεν του είχε δοθεί ποτέ η απαραίτητη προσοχή και η βαρύτητα κυρίως τα τελευταία χρόνια.

Η απογοήτευση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα του κ. Νίκου Κρεμμύδη και της κας Ρίτας Μουτζούρη (της σημερινής προέδρου) όταν τους πρωτογνώρισα. Απορούσαν γιατί τόσοι Σκιαθίτες στην πρωτεύουσα ακόμα και φοιτητές δεν συμμετέχουν σε αυτόν. Έμεινα όμως επίσης στην τελευταία κουβέντα του κ. Νίκου : “Ότι και να γίνει μέχρι και την τελευταία στιγμή θα είμαστε εδώ”.

Ο καιρός πέρασε και ήταν δύσκολος… έγιναν συναντήσεις, εκλογές και αρκετές δραστηριότητες που ανέδειξαν τον Σύλλογο. Πέραν της κοπής της πίτας και της καθιερωμένης Λειτουργίας αφιερωμένη στην Παναγία Εικονίστρια, ο Σύλλογος έκανε το ετήσιο προγραμματισμό του, έκανες τις εκδρομές του, τις χοροεσπερίδες του και κυρίως καθιέρωσε την μηνιαία συνάντηση κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.

Αυτή η τελευταία πρωτοβουλία του Δ.Σ. ήταν και η ευκαιρία συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων αφού η γειτονιά του Σπιτιού του Σκιαθίτη βρίσκεται σε μια περιοχή που κλονίζεται από την υποβάθμιση.

Και ήταν αυτή η Κυριακή όπως η σημερινή που πολλοί από αυτούς ίσως οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, κάθισαν και συζήτησαν τα τελευταία γεγονότα στο νησί με την ανησυχία και τον θυμό ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους. Αποφασισμένη να μπουν πλέον μπροστά και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, ένα καλύτερο περιβάλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Αποφασισμένοι να εμποδίσουν τον οποιοδήποτε καταχραστεί την καλοσύνη και την ευπρέπεια των νόμων.

Οι Σύλλογοι όμως δεν είναι μόνο για τα δύσκολα και σίγουρα όχι μόνο για τα εύκολα, δεν είναι μόνο για χορούς και πανηγύρια, είναι στυλοβάτες του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και πάνω από όλα του ίδιου του τόπου τους.

Κάνω μια έκκληση και μια ευχή, όσοι είστε στην Αθήνα από την μικρότερη έως την μεγαλύτερη ηλικία να αγκαλιάσετε αυτή την προσπάθεια ακόμα και αν υπάρχουν διαφωνίες, μείνετε ΕΚΕΙ, δεν θα χάσετε τίποτα αλλά θα κερδίσετε την αγκαλιά του νησιού, όπως το ξέρουμε συνδυασμένο με το πράσινο και το γαλάζιο, γιατί υπάρχει συνέχεια …εμείς και τα παιδιά μας…

Αντε λοιπόν την Κυριακή στην κοπή της πίτας να δείξουμε πως είμαστε πολλοί και κυρίως ενωμένοι

Νίκος Τζούμας / Δημοσιογράφος