του Νίκου Τζούμα

Αυτοψία στο αεροδρόμιο της Σκιάθου πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού. Συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Τουρισμού Κ. Λούλη, ο κ. Χαρδαλιάς συζήτησε με τους εμπλεκόμενους φορείς για τον καλύτερο συντονισμό της εφαρμογής των μέτρων και πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας των αεροδρομίων.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι έτοιμο να υποδεχθεί από μεθαύριο Τετάρτη ταξιδιώτες από το εξωτερικό, με αδιαπραγμάτευτους όρους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι κάθε εισερχόμενος επισκέπτης στη χώρα, θα υπόκειται σε συγκεκριμένες διαδικασίες, στη συμπλήρωση ενός εντύπου και ανάλογα με τις πληροφορίες που έχει δώσει, θα αξιολογείται από ομάδα επιστημόνων. Επίσης θα τεστάρονται δειγματοληπτικά όλοι εισερχόμενοι στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά «θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται.
Κάθε μέρα πτήσεων θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας. Η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».