«Μη μας ξαναπαίρνετε πίσω το σχολείο που μας δώσατε»- Το συγκινητικό γράμμα ενός μαθητή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

Είναι ένας από τους πολλούς κρατούμενους των φυλακών της Λάρισας. Ο Adem Rusi κατάγεται από την Αλβανία. Είναι, όμως, ένας από τους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) των φυλακών Λάρισας. Επέλεξε να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στον εαυτό του και να γυρίσει σελίδα στη ζωή του. Πριν λίγο καιρό δεν ήξερε καθόλου την ελληνική γλώσσα. Σήμερα ανησυχεί, γιατί τον Ιούλιο ολοκληρώνει το 2ο έτος φοίτησης στο σχολείο των φυλακών και το πρόγραμμα εκπαίδευσης τελειώνει. Έτσι, θα πρέπει να γυρίσει πίσω στην καθημερινότητα του κελιού του και στη ρουτίνα της φυλακής που -όπως λέει- είναι «τόσο βαρετή για το μυαλό».

Ο Αdem θέλει να συνεχίσει το σχολείο. Θεωρεί ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του. Έτσι επέλεξε να στείλει ένα γράμμα στον διευθυντή του σχολείου, Γιώργο Τράντα, ζητώντας ζητώντας του να κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει τα μαθήματα. Στο γράμμα ξεχωρίζει μια φράση: «Mη μας ξαναπαίρνετε πίσω το σχολείο που μας δώσατε». Φράση που δείχνει την αγάπη του Adem για τη γνώση και την ελπίδα να προχωρήσει μπροστά, όπως αναφέρει.

«Σας παρακαλώ, εσείς που έχετε τη δυνατότητα, βοηθήστε μας να προχωρήσουμε μπροστά, να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τον τρόπο σκέψης μας και να βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς σε πολλές πλευρές. Εγώ προσωπικά θέλω να συνεχίσω το σχολείο, έστω και χωρίς μεροκάματα. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να συνεχίσω τα μαθήματα. Το σχολείο είναι η μοναδική ελπίδα για εμένα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο γράμμα του ο Adem Rusi.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας, Γιώργος Τράντας, βαθιά συγκινημένος από το γράμμα που έλαβε από τον Rusi, εξηγεί πως οι κρατούμενοι μόνο με απασχόληση και εκπαίδευση μπορούν να ξεπεράσουν τη ρουτίνα της φυλακής, ενώ επισήμανε πως γίνεται μια προσπάθεια, ώστε το πρόγραμμα εκπαίδευσης να συνεχιστεί.