Η Χάιδω Βογιατζή είναι Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, συνεργάτης του Skiathoslife.gr

Η συμβολή της μητέρας στην ανάπτυξη του παιδιού είναι πολυσύνθετη.  Η μητρική αγάπη και στοργή διαμορφώνουν μια ασφαλή βάση  για την εξέλιξή του παιδιού καθώς και τη σύνδεση του με τον εξωτερικό κόσμο.

Η μητέρα εκτός από πρωταρχικός φροντιστής των βασικών αναγκών του παιδιού , αφουγκράζεται τις δυσκολίες του και συναισθάνεται τη χαρά ή τη λύπη.  Η ποιότητα της σχέσης της με το παιδί δημιουργούν έναν ασφαλή δεσμό  μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που νοιώθει ασφάλεια νοιώθει σίγουρο για τον εαυτό του ότι μπορεί να φεύγει μακριά από τη μητέρα  για να εξερευνήσει. Όταν το παιδί ανακαλύψει κάτι καινούργιο θα επιστρέψει σε αυτή να μοιραστεί τις απορίες ή τους φόβους του. Θα δείχνει ενδιαφέρον για τον κόσμο, διαμέσου της ασφαλής αλληλεπίδρασης του με τη μητέρα. Θα ρωτά,  θα μαθαίνει και θα συνεχίζει την εξερεύνηση.

Η ποιότητα του δεσμού μαζί της επιδρά στην εξέλιξη του δυναμικού των γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών ικανοτήτων του παιδιού. Μέσω της ταύτισης η της μίμησης προτύπου η μητέρα καθορίζει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Η μητέρα συμβάλει στην καλλιέργεια αυτοπεποίθησης,  αυτονομίας και σιγουριάς ενθαρρύνει το παιδί να βρίσκει μόνο του το δρόμο και να επιλύνει προβλήματα.

Στην εποχή μας η μητέρα καλείται να αναλάβει πολλούς ρόλους. Η εργαζόμενη μητέρα δε σταματά να αγωνιά και ίσως να νοιώθει ενοχές στην προσπάθεια της να τα καταφέρει όλα. Χρειάζεται χρόνο και χώρο ξεκούρασης και αυτό-βελτίωσης. Η στήριξη, η αγάπη, ο σεβασμός  και η ευγνωμοσύνη από τα μέλη της οικογένειας  θα την ενδυναμώσουν. Σήμερα γιορτάζουμε τη μητέρα αλλά την αγαπάμε κάθε μέρα.

 

Χάιδω Βογιατζή

Εκπαιδευτική Ψυχολόγος