Στις 14 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι μεγάλες και ποικίλες Πολιτιστικές εκδηλώσεις των φορέων της περιοχής Δαρδανελλίων, με αφορμή τη λειτουργία του νέου Μουσείου.
Η ευρύτερη περιοχή της Τροίας – ο τόπος που ο Όμηρος στο επικό του ποίημα ΙΛΙΑΔΑ περιγράφει τον Τρωικό πόλεμο –  εγγράφηκε στην λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1998.

Στα πλαίσια της επιλογής για ανάδειξη και προστασία της περιοχής της Αρχαίας Τροίας Canakkale – Eceabat – Truva,  η Κεντρική UΝΕSCO Γαλλίας, ανακήρυξε το 2018 ως Έτος Τροίας.

Στα πλαίσια των γενικότερων εορταστικών εκδηλώσεων  που έλαβαν χώρα στην περιοχή υπάγεται και η μεγάλη τιμητική Διεθνής ‘Εκθεση Εικαστικών με τίτλο «Αρχαία Τροία 2018, Φιλία – Ειρήνη των Λαών».  Την  έναρξη της Διεθνούς ‘Εκθεσης  Εικαστικών προλόγισε ο Δήμαρχος της Αρχαίας Τροίας – Canakkale και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Επικράτειας.
H Eλληνική σημαία ήταν παντού παρούσα και οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν από όλα τα τηλεοπτικά μέσα και τον τύπο της Τουρκίας, δίνοντας μεγάλη έκταση σε αυτές, αναφέροντας  ανάμεσα στα σχόλια:  ”Αέρας ειρήνης φύσηξε στο Τσανάκαλε”.

Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία μέσω της «Ζώνης Ειρήνης , Φιλίας και Αγάπης μεταξύ των λαών» να παρελάσουν οι καλλιτέχνες με συγκίνηση και να αναδείξουν αυτά τα σύμβολα μέσα από την τέχνη δίνοντας το στίγμα της Ένωσης στους δύσκολους καιρούς μας.
Η παρέλαση τερματίστηκε στον Δούρειο ίππο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην ταινία ”ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΟΙΑ ” από το Χόλυγουντ.

Συγχρόνως 104 δένδρα ελιάς φυτεύτηκαν στο Δημοτικό διαμέρισμα Kepez-Canakkale, χορηγία των  καλλιτεχνών της ‘Ενωσης Τεχνών Ελλάδος που αντιπροσώπευσαν την χώρα μας και  οι καλλιτέχνες επισκέφθηκαν για 2 ημέρες το νησί της Ίμβρου.

Μεταξύ των καλλιτεχνών της ελληνικής αποστολής επιλέχθηκε να συμμετάσχει και η συμπατριώτισσά μας εικαστικός κ. Καλατζή Μαρία  με το έργο της: «Ικέτιδα».
Η κ. Καλατζή είναι Πολιτιστική ακόλουθος της UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, μέλος της  «World Academy of  Arts and Culture – U.S.A», της « Βαλκανικής Αμφικτιονίας του Ο.Η.Ε», της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Αειφόρο Αιγαίο»,  καθώς και διαφόρων Πολιτιστικών συλλόγων & Σωματείων.

Μια μεγάλη ευχή είναι να συνεχίσουμε να προχωράμε όλοι μαζί χέρι- χέρι στο δρόμο προς την Ειρήνη και μακάρι με τη νέα γη της ελιάς, να γίνει η αρχή για το ειρηνικό αναμέτρημα  μεταξύ όλων των λαών .