Μεγάλη εκδήλωση με σκοπό να ενισχυθεί η ανακαίνιση του κελιού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Αθήνα διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Ψυρρή την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού στις 5 το απόγευμα. Η εκδήλωση είχε τον τίτλο “Μουσικό Ταξίδι στην παλιά Αθήνα” και ήταν πλαισιωμένη από τη Χορωδία της ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ την οποία συνόδευε στο πιάνο ο Μάριος Καζάς ενώ τη Μουσική Διεύθυνση είχε ο Κωστής Κωνσταντάρας.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=IYrcTLE1V-c&width=500&height=300[/embedyt]

 

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την ενίσχυση που χρειάζεται για να ανακαινισθεί το κελί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το οποίο διασώζεται. Εκεί ο άγιος των Νεοελληνικών γραμμάτων έζησε την τελευταία δεκαετία της ζωής του στην Αθήνα πριν μεταβεί το 1908 στη Σκιάθο όπου μετά από αρκετό καιρό απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1911. Τον είχε φιλοξενήσει εκεί συμπονώντας τον ο Σκιαθίτης παιδικός του φίλος και φίλος από το Άγιο Όρος ο μοναχός Νήφων που υπηρετούσε τότε ως νεωκόρος. Σε αυτό το μικρό και σκοτεινό καμαράκι γράφτηκε το μεγαλύτερο μέρος της “Φόνισσας”.

syllogos1syllogossynavlia_dehΣτα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ψυρρή, έψελναν ο Παπαδιαμάντης και ο εξάδελφός του Αλέξανδρος Μωραϊτίδης. Το κελί σώζεται μέχρι σήμερα και η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών έχει τοποθετήσει στο σημείο σχετική πλακέτα. Ο Ναός των Αγίων Αναργύρων και το κελί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αποτελούν σημεία αναφοράς όλων των Παπαδιαμαντικών δρώμενων στην Αθήνα καθ’ όλο το έτος, με μεγάλους αριθμούς επισκεπτών να συμμετέχουν στις Εκδηλώσεις αυτές.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμος καθώς και η Διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου Απανταχού Σκιαθιτών με έδρα την Αθήνα.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τον ΟΠΑΝΔΑ και την Α΄Δημοτική Κοινότητα Δήμου Αθηναίων και τη Συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ”.