Το να συζητάς και να μαθαίνεις για τις δυνατότητες κάποιων ανθρώπων είναι πολύ σημαντικό και ακόμα πιο σημαντικό όταν πρόκειται για δύο ανθρώπους που είναι ένας στην προκειμένη περίπτωση μία… Εγώ μπερδεύομαι να το ξέρετε, αν και σαν δίδυμες έχουν κάποιες διαφορές αλλά πάρα πολλά κοινά σημεία που τις κάνουν και μοναδικές.

Θα τις δείτε ή θα τις βρείτε, να στέκονται στο κατώφλι του Παραδοσιακού δικού τους Σκιαθίτικου Σπιτιού, που πλέον είναι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο και το εννοούμε, αφού η φήμη του πλέον ξεπερνάει όχι μόνο την Σκιάθο αλλά και την Ελλάδα. Κυρίες και Κύριοι σας παρουσιάζω τις δίδυμες αδερφές Μαρένα και Φωτεινή Κωνσταντινίδη – Μάνεση

του Νίκου Τζούμα

Η Μαρένα και η Φωτεινή Κωνσταντινίδη – Μάνεση γεννήθηκαν στο Μαρούσι της Αθήνας στις 8 Μαΐου του 1997, ζήσανε τα παιδικά τους χρόνια στη Σκιάθο μέχρι την αποφοίτηση τους από το Γενικό Λύκειο Σκιάθου και την εισαγωγή τους στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αντίστοιχα.

Πριν από δύο χρόνια αποφασίσανε 
να υλοποιήσουν μια ιδέα ετών, 
το «Σκιαθίτικο Σπίτι».

Το «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι μία ιδιωτική προσπάθεια για την διατήρηση και την προβολή του τρόπου ζωής του περασμένου αιώνα στη Σκιάθο ! Έχοντας ξοδέψει πάρα πολλά σε χρόνο και πόρους, η οικογένειά μας κατάφερε να συντηρήσει τα παλιά αντικείμενα του σπιτιού , να καταγράψει ιστορίες , εμπειρίες , γνώση και να τα παρουσιάσει στο σπίτι” μας αναφέρουν οι δίδυμες αδερφές

Σε όλο αυτό το εγχείρημα, σημαντικό εργαλείο ήταν οι γνώσεις που διέθετε η καθεμία τους  από τους κλάδους των σπουδών τους, και το βίωμα τους (καθώς μεγάλωσαν μέσα σε αυτό το σπίτι συνυπάρχοντας με όλα τα αντικείμενα που τώρα εκθέτουν).

Ο στόχος είναι να παρουσιάσουν την ζωντανή ιστορία του παραδοσιακού σπιτιού, τις κύριες καθημερινές δραστηριότητες και τα κοινωνικά γεγονότα των οικογενειών που έζησαν στο σπίτι.

Ο «Κανόνας» της πρωτοβουλίας τους αντανακλάται στα λόγια του Καναδού μουσικοσυνθέτη Robbie Robertson: «You don’t stumble upon your heritage. It’s there, just waiting to be explored and shared.» ( μετάφραση: Μην σκοντάφτεις πάνω από την κληρονομία σου. Είναι εκεί, περιμένοντας να εξερευνηθεί και να μοιραστεί).