Δικαιολογημένη είναι η ανησυχία των σκιαθιτών τις τελευταίες μέρες για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο Γυμνάσιο Σκιάθου.

Επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι ανησυχίες μας για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα σε όλη τη χώρα, με μαθητές στοιβαγμένους σε τμήματα των 25, με ελλιπές προσωπικό καθαριότητας.

Υποστηρίξαμε τις φωνές εκείνες από το εκπαιδευτικό προσωπικό που κατήγγειλαν την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης και τις φωνές των μαθητών σε όλη τη χώρα που ζητούσαν μέτρα προστασίας  και όχι την κατάργηση της μάσκας όπως έλεγαν τα συστημικά ΜΜΕ και διάφοροι “ψεκασμένοι” καλοθελητές.

Αναδείξαμε το έγγραφο των μεγαλοξενοδόχων της χώρας (ΠΟΞ) που ζητούσε στις 17 Ιουλίου από την κυβέρνηση της ΝΔ να μην ανακοινώνονται κρούσματα στα νησιά αλλά να εντάσσονται στην εκάστοτε Περιφερειακή ενότητα, πράγμα που η κυβέρνηση και εφάρμοσε και επιβεβαίωσε, ανοίγοντας τον τουρισμό χωρίς ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα.

Η δημοτική αρχή αυτή την ώρα κρίνεται τουλάχιστον ανεύθυνη. Είναι αδιανόητο σε έξαρση της επιδημίας στο νησί ο κ. Τζούμας να κάνει “πασαρέλα” στα ΜΜΕ και παρουσιάζει ένα success story, τη στιγμή που και τα κρούσματα κορονοϊού είναι καθημερινά και οι μικρομεσαίοι τις Σκιάθου να καλούνται να περάσουν το χειμώνα με άδειες τσέπες και με την πανδημία να χτυπά την πόρτα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

– Την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του κάθε τμήματος, που επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικούς, λοιπό προσωπικό, γονείς). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου.

– Ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό. Παρουσία υγειονομικών στα σχολεία. Σύνδεση του σχολείου με το Κέντρο Υγείας Σκιάθου για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.

– Τον προγραμματισμό με ευθύνη του κράτους δωρεάν επαναλαμβανόμενων προληπτικών τεστ στα σχολεία, για λόγους πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα.

-Άμεσα να γίνει μείωση των μαθητών σε 15 ανά τάξη.

– Πρόσληψη όλου του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες.

– Τη μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας σε πλήρους. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, ιδιαίτερα τώρα που οι επιστημονικές οδηγίες δημιουργούν επιπλέον απαιτήσεις.

-Καταδικάζουμε την καταστολή από την κυβέρνηση των μαθητικών κινητοποιήσεων που διεκδικούν το αυτονόητο, μέτρα προστασίας στα σχολεία

– Άμεσα ουσιώδη μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία