Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) επιβεβαίωσε χθες ότι μια αυτοκινητοπομπή του στη Λιβύη δέχθηκε επίθεση από ενόπλους σε παράλια οδό δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, ένα συμβάν το οποίο μπορεί να δυσκολέψει την σταδιακή επιστροφή διπλωματικού και άλλου διεθνούς προσωπικού στη Λιβύη.

«Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL) επιβεβαιώνει ότι μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ δέχθηκε επίθεση σήμερα ενώ ταξίδευε μεταξύ της Σουρμάν και της Τρίπολης» έγραφε δήλωση της αποστολής, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν αναφορές θυμάτων μεταξύ των επτά μελών της αποστολής του ΟΗΕ.

Ένας βουλευτής που εκπροσωπεί την πόλη Ζαουίγια, ο Αμπντάλα Αλάφι, είπε ότι πέντε άνδρες και δύο γυναίκες από το προσωπικό του ΟΗΕ είχαν κρατηθεί προσωρινά και ελευθερωθεί, και ότι θα μεταφερθούν στην Τρίπολη.

Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί έγινε επίθεση στην πομπή του ΟΗΕ, καθώς και γιατί κρατήθηκαν οι επτά.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα δείχνει ένα άσπρο όχημα χωρίς διακριτικά αλλά παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ στη Λιβύη να βρίσκεται σταματημένο στην άκρη του δρόμου, με κατεστραμμένο το κάλυμμα του μπροστινού τροχού και ραγίσματα σε δύο από τα παράθυρα.

«Η UNSMIL ευχαριστεί την Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας, τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων από την Ζαουίγια και τις τοπικές αρχές για τη βοήθειά τους ώστε να εγγυηθεί η ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ, και προσβλέπει στην ασφαλή επιστροφή των στην Τρίπολη» έγραφε η δήλωση του οργανισμού.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Λιβύη Πίτερ Μίλετ, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε επίθεση, είπε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, «Είμαι θορυβημένος από την επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής της UNSMIL. Ελπίζω ότι όλοι είναι ασφαλείς», έγραψε.

Η Σουρμάν βρίσκεται δυτικά της Ζαουίγια. Στην περιοχή υπάρχουν κάποιες ομάδες μαχητών και ο δρόμος κλείνει πολλές φορές λόγω τοπικών διενέξεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ