Την Τετάρτη 6 Μαρτίου κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Σκιάθου, αποτελούμενο από τον υποψήφιο Δήμαρχο Βάιο Καρπέτα και τις υποψήφιες Δημοτικές Συμβούλους Κατερίνα Κουρκούμπα Δελακουβία και Σούλα Παπαδοπούλου, περιόδευσε στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό «Μαλαμίτσα Μαθηνού», τα Νηπιαγωγεία και το Ειδικό Σχολείο Σκιάθου.

Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις κτιριακές υποδομές είναι τεράστια. Ειδικότερα:

  • Στο 1ο και 2ο  Νηπιαγωγείο υπάρχουν σοφάδες που πέφτουν, τα κουφώματα είναι παλιά και ξύλινα, το κτίριο χρήζει συνολικής ανακαίνισης.
  • Στο 3ο Νηπιαγωγείο το κτίριο, αν και καινούριο, χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις και βελτιώσεις. Αίθουσα εκδηλώσεων δεν υπάρχει.

Μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό. Νερά που μπαίνουν από το ταβάνι όταν βρέχει, παιχνίδια 30 χρόνων στο προαύλιο, αυλή χωρίς στέγαστρο, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οι περισσότερες βελτιώσεις που έχουν γίνει στο κτίριο είναι με προσωπική δουλειά των εργαζόμενων και από δωρεές γονιών και φίλων. Και όλα τα παραπάνω με τροφεία 100 € το μήνα! Αρκετά παιδιά μένουν εκτός Παιδικού Σταθμού, αριθμός που αυξάνεται εάν συνυπολογίσουμε ότι αρκετοί γονείς δεν κάνουν καν αίτηση για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, γνωρίζοντας από πριν ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Το Ειδικό Σχολείο Σκιάθου συστεγάζεται με το 1ο Δημοτικό Σχολείο, συνεπώς χρήζει και αυτό ολικής ανακαίνισης της κτιριακής μονάδας. Τα προβλήματα όμως στο Ειδικό Σχολείο εστιάζονται στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε ειδικότητες όπως λογοθεραπευτή, ψυχολόγο, γυμναστή. Το προσωπικό καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να επιτελέσει το έργο του, γνωρίζοντας από πριν ότι του χρόνου τα παιδιά ενδέχεται να έχουν άλλον εκπαιδευτικό, λόγω του απαράδεκτου καθεστώτος των αναπληρωτών. Οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε μέχρι το Βόλο για λογοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην πορεία των παιδιών μετά τις τάξεις του Δημοτικού, που καλούνται να ενσωματωθούν στις δομές της Ενιαίας Εκπαίδευσης, ακόμα και αν δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν.

Τα παραπάνω προβλήματα αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των Κυβερνήσεων ΝΔ ΠΑΣΟΚ παλιότερα, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  φόρτωσαν την ευθύνη των σχολικών μονάδων στου Δήμους, συνεπώς στις λαϊκές οικογένειες.  Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των Δημοτικών Αρχών του νησιού, που όλα τα προηγούμενα χρόνια άφησαν στο έλεος τις σχολικές μονάδες,  έχουν μετατρέψει σε εμπόρευμα το δικαίωμα του παιδιού στη φροντίδα και την αγωγή και το έχουν εναποθέσει στην αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας, που εκτός από τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, έχει να αντιμετωπίσει και τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Που ενώ υπάρχουν όλα τα παραπάνω προβλήματα, δεν ντρέπονται να πανηγυρίζουν για το ματωμένο πλεόνασμα των 8 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους σκιαθίτες και τις σκιαθίτισες σε αγώνα για:

  • Να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Δομές Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, στελέχωση με μόνιμο επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Δημιουργία άμεσα βρεφονηπιακών σταθμών, που να καλύπτουν τις ανάγκες
  • Δημιουργία άμεσα νέων παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση στους γονείς.Οι ανάγκες του παιδιού είναι υποχρέωση της κοινωνίας και δεν μπορεί να εξαρτιόνται από τις θυσίες της οικογένειας, από τις φιλότιμες προσπάθειες, τις λαχειοφόρους και τις δωρεές.
  • Να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό όλες οι προνοιακές δομές για το παιδί, οι βρεφονηπιακοί, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, η Ειδική Αγωγή.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση!

Συμπόρευση παντού με το ΚΚΕ, για Προσχολική Αγωγή, Ειδική Αγωγή που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και των γονιών.

Για την Ειδική Αγωγή θα επανέλθουμε με νέο Δελτίο Τύπου.