Αυτή την εβδομάδα γίναμε μάρτυρες νέων επεισοδίων του επιτελικού μπάχαλου.

Η Κυβέρνηση πριν από 10 μέρες απέρριπτε το ενδεχόμενο lock down, μετά από δύο μέρες όμως, επέβαλλε περιοριστικά μέτρα, τα οποία πήρε πίσω για να προχωρήσει σε lock down, το οποίο, μετά από μερικές μέρες, το αναθεώρησε, για να επιβάλλει επιπρόσθετη απαγόρευση κυκλοφορίας. Εν τω μεταξύ το σήριαλ της τηλεκπαίδευσης καλά κρατεί, με την κ. Κεραμέως να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση με τον πάροχο της πλατφόρμας, ώστε να ενημερωθεί το σύνολο της κοινωνίας και οι γονείς, αν και γιατί όλο το έργο έχει δοθεί σε ένα μόνο δικαιούχο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή όπου ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ξανά απρόθυμος να μας εξηγήσει ακριβώς με ποια δεδομένα αποφασίζει να αλλάζει κάθε δύο μέρες τις αποφάσεις του. Η Κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της ομάδας των λοιμοξιολόγων.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε αβάσιμες κατηγορίες προς τους νέους και τις νέες, αποποιούμενος την οποιαδήποτε ευθύνη της Κυβέρνησής του, για την έξαρση της Πανδημίας. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ το – χωρίς σχέδιο –  άνοιγμα του Τουρισμού, δεν υπάρχει ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το άνοιγμα των σχολείων, αν και μόλις το Σάββατο η Κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει τις σχολικές μονάδες.

Το μόνο που υπάρχει για τη ΝΔ, είναι η ευθύνη των «άλλων». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους νέους ανθρώπους, λέγοντας για άλλη μία φορά πως είναι επιρρεπής στη διασκέδαση. Οι νέοι και οι νέες αυτής της χώρας ζουν την δεύτερη οικονομική κρίση μέσα σε μία δεκαετία, αυτό που τους απασχολεί δεν είναι αν θα βγουν να διασκεδάσουν, αλλά αν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ξεπέρασαν και πάλι δυστυχώς το 1 εκ, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός αυξήθηκε δραματικά, κατά 2,9%. Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιους έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός όταν αναφέρεται στη νεολαία!

Δυστυχώς η ΝΔ δεν φαίνεται να διορθώνεται. Από την συζήτηση στη Βουλή, δεν βγήκε κάτι νεότερο σχετικά με νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ, στο οποίο η πίεση πλέον είναι αφόρητη. Ακόμα και αυτή τη περίοδο η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις ΜΕΘ πεταμένα λεφτά. Καμία συζήτηση για ορθολογικά μέτρα, παρά το ότι ο κόσμος συνεχίζει να στοιβάζεται στα ΜΜΜ, γιατί η Κυβέρνηση αρνείται, ακόμα και την ύστατη στιγμή να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος. Καμία κουβέντα για συνταγογράφηση των τεστ, κανένα μέτρο ουσιαστικής οχύρωσης της υγείας.

Η εβδομάδα του «επιτελικού σχεδιασμού τελειώνει» με τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, προαναγγέλλει νέα μνημόνια και μας ενημερώνει ότι η ύφεση θα φτάσει σε διψήφιο νούμερο! Παρ’ όλα αυτά, από τα πολυπόθητα Ευρωπαϊκά Κονδύλια των 32 δις, στα οποία έχει στηρίξει η Κυβέρνηση όλο το σχεδιασμό της για τον Προϋπολογισμό του 2021, δεν θα φτάσουν στην πραγματική Οικονομία, παρά μόνο τα 2 δισ.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να κουνάει το δάχτυλο. Έχουμε επισημάνει εξαρχής την προβληματική διαχείριση της πανδημίας, την καταστροφική διαχείριση των οικονομικών συνεπειών και των κοινωνικών επιπτώσεων αυτής, τις παλινωδίες της Κυβέρνησης. Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, επιτακτικά ζητήσαμε να υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να μπορέσουμε να καταστρώσουμε ένα σχεδιασμό από κοινού. Ζητήσαμε επίσης Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και πάγωμα όλων των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η Κυβέρνηση, όπως το νέο Πτωχευτικό κώδικα ή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που καταργεί υπερωρίες και 8αωρο.

Για το μόνο που δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση, είναι η αναστολή των πλειστηριασμών, πράγμα όμως που είναι αβέβαιο, αφού το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, στην περασμένη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και προφανώς ποτέ δεν εφάρμοσε.

Συνιστούμε στην Κυβέρνηση να μάθει να ακούει.

Να ακούσει τους υγειονομικούς που εκπέμπουν σήμα κινδύνου, για τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας. Οι υγειονομικοί, τους οποίους όλοι εμπιστευόμαστε, και οι οποίοι με υπερβάλλον ζήλο και αίσθηση καθήκοντος αντιμετωπίζουν αυτή την υγειονομική κρίση, με επιτυχία, σώζοντας καθημερινά ζωές συνανθρώπων μας.

Να ακούσει τον κόσμο που βλέπει τα εισοδήματα του να μειώνονται, να ακούσει τους ευάλωτους συμπολίτες μας που αγωνιούν, να ακούσει τους φορείς και τα Κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν συνεννόηση σε βασικά σημεία.

Το έχουμε ξαναπεί, τα περιοριστικά μέτρα έχουν κόστος και αυτό κόστος πρέπει να αναληφθεί. Τα περιοριστικά μέτρα επίσης, χρειάζονται συναινέσεις και κλίμα ασφάλειας, όχι ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας, καταστολής και ενοχοποίησης.