rpt

Την κινητοποίηση των Διοικητών των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας αλλά και της 5ης ΥΠΕ προκειμένου να αξιοποιήσουν τα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ που διαθέτει η Περιφέρεια Θεσσαλίας τόσο για την πρόσληψη προσωπικού όσο και την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε από το «Ράδιο ΕΝΑ» ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, επισημαίνοντας όμως πως απο τον Μάιο-Ιούνιο που υπάρχουν αυτά τα χρήματα, μέχρι και σήμερα, κανένα Νοσοκομείο δεν προέβη σε καμία προμήθεια ιατροτεχνικού εξοπλισμού.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως τα προβλήματα στα Νοσοκομεία της χώρας είναι διαχρονικά καθώς ουδέποτε στελεχώθηκαν και επανδρώθηκαν.
«Εμείς- εννοώντας η Περιφέρεια Θεσσαλίας- έχουμε δώσει για τα Νοσοκομεία πάνω από 90εκ. ευρώ τα εννέα αυτά χρόνια. Βλέποντας την πανδημία κάναμε ένα σχέδιο και αλλάξαμε ριζικά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και θέλαμε να ενισχύσουμε τα Νοσοκομεία μας γιατί βλέπαμε πως θα χρειαστούν ΜΕΘ, γιατί όσες υπήρχαν, δεν επαρκούσαν.
Γι’ αυτό και βγάλαμε ένα πρόγραμμα 20 κ. Ευρώ για να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία με επικουρικό προσωπικό με μισθούς πληρωμένους από το ΕΣΠΑ και ασφαλιση για 2 χρόνια και 8εκ. ευρώ και για να κάνουν προμήθεια μηχανημάτων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για covid. Η κυβέρνηση είπε στους Διοικητές των Νοσοκομείων και τους Υπεάρχες να κινηθούν γρήγορα. Εβγαλε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τους είπε ότι γρήγορα μπορείτε να κάνετε προσλήψεις. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει προμηθευτεί τίποτα κανένα Νοσοκομείο. Παρόλο που μας κατέθεσαν τα τεχνικά δελτία , τα εγκρίναμε όλα τέλος Αυγούστου, δεν προχώρησαν σε καμία προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

“Να αξιοποιηθεί στη Λάρισα, το παλιό κτήριο της «Αρωγής»”

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως όλο αυτό το διάστημα άκουγε «ναι» από τους Διοικητές, πως θα προχωρήσουν και θα αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα, όμως στην πράξη τα «ναι» δεν πήραν σάρκα και οστά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή όλα τα Νοσοκομεία να πιέζονται.
Πρότεινε δε, να αξιοποιηθεί στη Λάρισα, όπως είχε γίνει και στην αρχή της πανδημίας το παλιό κτήριο της «Αρωγής», όπου εκεί μπορούν να αναπτυχθούν 120 κρεβάτια για νοσηλευόμενους με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού, για να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία.
Όμως τις κινήσεις για να αξιοποιηθεί το εν λόγω κτήριο πρέπει, όπως είπε ο κ. Αγοραστος να τις κάνει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως συζητά και κουβεντιάζει με όλους και με τον Υπεάρχη και τόνισε πως εάν χρειάζεται βοήθεια, μπορεί να τη ζητήσει, ενώ σημείωσε πως προ ημερών στο Νοσοκομείο των Τρικάλων δύο χειρουργικά κρεβάτια είχαν τεθεί σε αχρηστία, καθώς είχε χαλάσει ο ειδικός φωτισμός που υπάρχει και η Περιφέρεια με επείγουσες διαδικασίες αναγκάστηκε εκείνη να διευθετήσει το θέμα.
«Οταν έχεις μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και βρίσκεσαι σε πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, με αφανείς εστίες, πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα μέτρα που έχεις στη διάθεσή του. Ενεργοποιήσαμε και πολλούς δωρητές, που φέρανε πολλά μηχανήματα και αναλώσιμα κι ακόμη δεν έχουν έρθει όλα. Εάν χρειάζονται βοήθεια οι Διοικητές να το πουν να βοηθήσουμε. Τα λεφτά υπάρχουν και στο τέλος θα με κατηγορούν γιατί δεν έχουμε μεγάλη εκταμίευση των ποσών. Για μας έστω και μία ζωή να σωθεί , είναι ανεκτίμητη.
Τα χρήματα πρέπει να τα διαθέσουμε στην υγεία και είναι ευκαιρία να αναβαθμίσουμε την παροχή της δημόσιας υγείας , γιατί χωρίς το αγαθό της δημόσιας υγείας τα πάντα τελούν υπό αίρεση και αμφισβήτηση. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί η ζωή των ανθρώπων και η οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός και συμπλήρωσε τέλος ότι η υγεία δεν έχει χρώμα και κόμμα. «Πάνω απ όλα είναι ο άνθρωπος. Αν δεν φτιάξουμε την υγεία για να προστατευτούμε, η επόμενη ημέρα θα είναι σκοτεινή και θα μας αφήσει με τραύματα».