Στοχευμένα μέτρα από την Κυβέρνηση για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας

Στα σημαντικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που λαμβάνει η Κυβέρνηση με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας, αναφέρθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί νομοσχέδιου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Και με το παρόν νομοσχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβέγιας, «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να λύσει πραγματικά προβλήματα και να βοηθήσει την εθνική οικονομία εν μέσω μια νέας διπλής κρίσης: του δεύτερου κύματος κορωνοϊού και του συνεπαγόμενου οριζόντιου lockdown που προφανώς επηρεάζει την αγορά και ιδιαίτερα το λιανεμπόριο».

Όπως δήλωσε ο βουλευτής, κορυφαίο μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας αποτελείη προβλεπόμενη διάθεση άλλων 900 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων για το 2020.  Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι με την παρούσα αύξηση το συνολικό κονδύλι που διατίθεται, μόνο για το τρέχον έτος από το υπουργείο Ανάπτυξης, προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω κορωνοϊού, ξεπερνά πλέον τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο λιανεμπόριο, έδωσε έμφαση στα νέα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση λόγω του νέου κύματος κορωνοϊού, ξεκινώντας με τον περιορισμό πώλησης βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης από supermarkets, με στόχο τη διασφάλιση της ισορροπίας της αγοράς και των συνθήκων υγιούς ανταγωνισμού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τονίζοντας ότι ήδη έχουν καταβληθεί πάνω από 1,27 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τους τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν χορηγηθεί 3,4 δισ. ευρώ σε πάνω από 145.000 δικαιούχους. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις δεν θα επιστρέφεται το 50% της ενίσχυσης. Δικαιούνται να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, συμπεριλαμβανομένων όλων των ατομικών και νέων επιχειρήσεων. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής (στις οποίες περιλαμβάνεται το λιανεμπόριο) ή πλήττονται σημαντικά, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, όπως και η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Επιπρόσθετα, οι πληττόμενες επιχειρήσεις δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων τους ως το τέλος του έτους. Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι η διατήρηση, για τις επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου, της δυνατότητας συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από εκείνες των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή.

Τέλος, ο κ. Μαραβέγιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τροπολογία, που εντάχθηκε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, και προβλέπει την παράταση πληρωμής των επιταγών κατά 75 μέρες από την ημερομηνία λήξης τους εντός του 2020. Το συγκεκριμένομέτροαφορά επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή ή πλήττονται, εάν στο εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής Μαγνησίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την εκτέλεση έργων αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας από τον «Ιανό». Πρόκειται, όπως είπε, για αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ανάθεση και εκτέλεση έργων επισκευής δημοσίων υποδομών με Αναθέτουσα Αρχή το ίδιο το Υπουργείο. «Είναι εξαιρετικά σημαντικές, τόσο η πρόβλεψη για αποπεράτωση των έργων μέσα σε 1,5 χρόνο από την ανάθεση τους όσο και η χρηματοδότηση τους απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μιλάμε για ένα έκτακτο πρόγραμμα δημοσίων έργων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα στηρίξει όχι μόνο την Μαγνησία, την περιφέρεια που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, αλλά ολόκληρη την Θεσσαλία και τους κατοίκους της. Είναι μια κατεπείγουσα θεραπεία ανοιχτών πληγών που προκάλεσε ο «Ιανός», των οποίων το μέγεθος δυστυχώς υπερβαίνει τις δυνατότητες των οικείων ΟΤΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβέγιας.

Στο πλαίσιο αυτό,  ευχαρίστησε τον αρμόδιο υπουργό για την καίρια πολιτική παρέμβαση και δεσμεύτηκε ότι μαζί με τις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας, θα σταθεί δίπλα στη κυβέρνηση για να διευκολύνει την επιτάχυνση αυτών των κρίσιμων έργων και για το μέλλον της Μαγνησίας.