CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

 

«Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταργηθεί», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα» στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ενέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο στο μέλλον θα αποτελεί απλώς μία απόδειξη πως μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε στα μέσα του καλοκαιρού του 2017 να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Έκανε λόγο για νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την ανοχή του ίδιου του προεδρείου και του προέδρου του Κοινοβουλίου.

«Είναι συνένοχος σε αυτόν τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως δεν μπορεί το προαύλιο της Βουλής να μετατρέπεται σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία και όταν η αστυνομία κάνει απλά τη δουλειά της, περίπου να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε, παράλληλα, ότι έχει στείλει δύο επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, χωρίς να έχει λάβει καμία γραπτή απάντηση. «Τώρα για αυτό το θέμα σπεύσατε να μου απαντήσετε μέσα σε μία ημέρα», συμπλήρωσε και επανήλθε στα θέματα της Παιδείας.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι ως στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στο παρελθόν -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου τους- είχαν στηρίξει πολιτικές για την εκπαίδευση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το σημερινό νομοσχέδιο. «Σήμερα θα ψηφίσετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα», σχολίασε και έκανε λόγο για επικίνδυνη συγκυβέρνηση.

Οι πιο αδύναμοι είναι τα θύματα της δικής σας πολιτικής

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, με αιχμή του δόρατος τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων την περίοδο 2012-2015 κατατέθηκαν 14 τροπολογίες και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης το αντίστοιχο νούμερο είναι 59 κυρώσεις, 80 τροπολογίες.

«Έχω και ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλιά σας. Από την 1η Ιουνίου 2017 μέχρι σήμερα, σε δύο μήνες, πόσες τροπολογίες λέτε κατατέθηκαν; 159!» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, και τις κατέθεσε στα πρακτικά.

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως η αξιολόγηση που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση οδηγούσε σε απολύσεις, ενώ μιλώντας για τους κατοίκους της δυτικής Αθήνας, είπε ότι είναι εκείνοι που κατ’ εξοχήν πληρώνουν τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

«Όταν θα έρθει η ώρα να μειωθεί το αφορολόγητο ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Όταν μειωθούν οι συντάξεις, ποιος θα πληρώσει, οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Αρκετά με αυτήν την καραμέλα της ταξικής κοινωνικής ευαισθησίας. Οι πιο αδύναμοι είναι τα θύματα της δικής σας πολιτικής», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι όλα γνωστά για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. «Τι έγινε εκείνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κέρδισε το κόμμα σας μία ακόμα εκλογή τον Σεπτέμβριο. Οι συνέπειες εξακολουθούν να μας συνοδεύουν» τόνισε, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε πρώτος να έχει πει «ναι» στην εξεταστική.

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη. Μεγαλύτερη έχετε εσείς που τον διορίσατε, συνεννοηθήκατε μαζί του και τον ανεχθήκατε επτά μήνες» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ έχει ζητήσει εξεταστική και για τον κ. Καμμένο. «Η συζήτηση για τον κ. Καμμένο πάει για μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα εξηγήσετε γιατί υπερασπίζεστε με τόσο πάθος έναν υπουργό, που έχει συνομιλήσει με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές. Ξέρω ότι θα είναι μίια δύσκολη συζήτηση για εσάς» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα είχε πει προς τον πρωθυπουργό: «Νομίζω κ. Τσίπρα ότι χρειάζεστε επειγόντως διακοπές».

amna