Η συλλογή περιλαµβάνει τα ολιγόλεκτα διηγήµατα του «φτωχού άγιου των γραµµάτων» µας ταξινοµηµένα χρονολογικά. Διαβάζονται λόγω του µεγέθους τους, εύκολα και γρήγορα από µικρούς και µεγάλους, είτε µυηµένους στο έργο και την πολυκύµαντη γλώσσα του είτε όχι. Όσοι δεν έχουν εντρυφήσει σχετικά, ίσως τους παροτρύνει να προστρέξουν στη συνέχεια και στα µεγαλύτερα σε έκταση έργα του ώστε να ολοκληρώσουν το παπαδιαµαντικό τους προσκύνηµα που µόνο πνευµατικό «πλούτο» µπορεί να προσφέρει.

Μάλιστα αρκετά θεωρούνται αχειροποίητα, δηλαδή αριστουργήµατα, τα οποία δεν µοιάζουν πως γράφτηκαν από ανθρώπινο χέρι, όπως το «Πατέρα στο σπίτι», «Ο ξεπεσµένος δερβίσης», «Ο έρωτας στα χιόνια», «Το άνθος του γιαλού», «Τα πτερόεντα δώρα», «Το µυρολόγι της φώκιας», αλλά και το ωραιότερο ίσως οικολογικό διήγηµα της νεοελληνικής λογοτεχνίας µε τον τίτλο «Υπό την βασιλικήν δρυν»…

Ο Γιώργος Σανιδάς

γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1963

Σπούδασε οικονοµικά στο ΑΠΘ, από µικρός όµως ασχολείται και µε τη λογοτεχνία συγγράφοντας διηγήµατα, νουβέλες, δοκίµια, µυθιστορήµατα και θεατρικά. Είναι µέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, της Εταιρείας Παπαδιαµαντικών Σπουδών και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Διδάσκει δηµιουργική γραφή. Βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το θεατρικό «Ο χρυσός µας χωρίζει» (2018).

Έχουν δραµατοποιηθεί πολλά από τα έργα του.

Έργα του Γιώργου Σανιδά: – Το παιδί της βασίλισσας (2012) – Λοχία γιατί (δεν) εκινήθης; (2012) – Δεν χάθηκαν όλα (2014) – Εγχειρίδιο δόκιµου συγγραφέα (2014) – Ναυαγισµένοι Έρωτες (2014) – Το Κάστρο της Ελευθερίας και ο Μπαρµπαρόσα (2014) – Αν ξυπνούσε ο κυρ- Αλέξανδρος (2014) – Στα χρόνια της παρακµής (2015) – Χριστούγεννα µε τον Παπαδιαµάντη (2015) – Ο Λευκός Πύργος Θυµάται (2016) – Ο Αδάµ χορεύει ακόµα (2017) – Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης: Η Βιογραφία (2017) – Ο Χρυσός µας Χωρίζει (2018) – Παπαδιαµάντη Πολιτική Παρακαταθήκη (2019) Συλλογικά Έργα: – Αχτίδες στο Σκοτάδι (2016) – Ασύνορες Μνήµες (2017)