ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η κα. ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ | σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής |

Σε σύσκεψη μετά από πρόσκληση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπή, με θέμα «Εδαφική συνοχή και Ανάπτυξη των Νησιωτικών περιοχών», συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη στα πλαίσια της καταγραφής των προβλημάτων και αναζήτησης λύσεων σε σχέση με τα Νησιά, δεδομένης και της προεδρίας της Μάλτας στην Ε.Ε από το 2017.

Στην τοποθέτηση της η κα Κολυνδρίνη έθεσε το ζήτημα της επί ίσοις όροις αντιμετώπισης όχι μόνο των Νησιών σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα αλλά και των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας μεταξύ τους. Συγκεκριμένα ζήτησε να αναγνωρίζεται η «νησιωτικότητα» και για τα νησιά  των Σποράδων, γεγονός που συνεπάγεται την ένταξη σε προγράμματα που αφορούν στη «νησιωτικότητα» αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης και οι κάθε μορφής εξαγγελθείσες ελαφρύνσεις να αφορούν και στα Νησιά της Μαγνησίας.

Επισήμανε ότι τα Νησιά της Μαγνησίας δε μπορεί να επωμίζονται μόνο με υποχρεώσεις αλλά πρέπει να συμμετέχουν και δικαιωματικά σε ευνοικές ρυθμίσεις που συνυφαίνονται με τη «νησιωτικότητα».

Ανάφερε χαρακτηριστικά προβλήματα όπως τους πρόσφυγες που δέχτηκε το νησί της Αλοννήσου για αρκετό καιρό, χωρίς να διαθέτει ούτε καν τη στοιχειώδη υποδομή φιλοξενίας, τη δύσκαμπτη εξέλιξη των αποζημιώσεων, των  χρηματοδοτήσεων και της ολοκλήρωσης μελετών για την πλημμυρόπληκτη Σκόπελο, την ανεπάρκεια της τεχνικής επάρκειας των Λιμενικών Ταμείων των Nησιών, την απουσία επαρκούς συγκοινωνίας ειδικά τους χειμερινούς μήνες, τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες αδειοδότησης υδατοδρομίων , την εφαρμογή των ΚΥΑ που σχεδιάζονται επί χάρτου, όπως αυτή που αφορά στις μεταφορές μαθητών, και που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν εξεταστεί κατά περίπτωση το κάθε νησi και άλλα σχετικά θέματα.

Κοινή συνισταμένη της συζήτησης αποτέλεσε το γεγονός ότι όλοι πρέπει από τη θεσμική του θέση ο καθένας να προωθήσουν  μέσω της Ε.Ε μια νησιωτική πολιτική που θα κάνει και τους Νησιώτες να νοιώθουν Ευρωπαίοι πολίτες.

Τέλος  συνεχάρη τον Υπουργό γι ‘ αυτή του την πρωτοβουλία, καθώς η γνώση της ανθρωπογεωγραφίας αλλά και η διάχυση των σωστών πληροφοριών από τους ανθρώπους που τα γνωρίζουν εκ των έσω αποτελεί εχέγγυο για την εφαρμογή ορθών και εφαρμόσιμων εν τοις πράγμασι πολιτικών από την κεντρική εξουσία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων Ο Υφυπουργός κος Σαντορινιός, οι δύο Γ.Γ του Υπουργείου, οι Περιφερειάρχες των αμιγώς νησιωτικών Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, οι αντίστοιχοι πρόεδροι των ΠΕΔ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  και οι Αντιπεριφερειάρχες Έβρου Καβάλας και Νήσων.