Αν γινόταν να περπατήσουμε στο Βόλο τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα στην Ερμού, θα βλέπαμε, μεταξύ των άλλων, μια ευφάνταστη ρεκλάμα που άρχιζε ως εξής: ” Οι μη επισκεφθέντες Μουσείον, ας επισκεφθώσι το εν τη οδώ Ερμού αριθ. 93 Φωτογραφείον και Ζωγραφείον του κυρίου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ…”

Πράγματι, ο Στέφανος Στουρνάρας που γεννήθηκε στη Ζαγορά(1867), σπούδασε στην Καλών Τεχνών και είχε δάσκαλο τον Λύτρα! Καταπιάστηκε στην αρχή με την αγιογραφία και άνοιξε εργαστήρι ζωγραφικής. Μόλις ανακάλυψε όμως την πρωτοεμφανιζόμενη τέχνη της φωτογραφίας, αφιερώθηκε σχεδόν αποκλειστικά σ’ αυτήν!

Την τέχνη της φωτογραφίας την έμαθε αυτοδίδακτος μελετώντας σχετική γαλλική βιβλιογραφία. Παράλληλα εργάστηκε ως εικονογράφος βιβλίων και περιοδικών δημιουργώντας χαρακτικά σε ξύλο. Το 1889 εγκαταστάθηκε στο Βόλο και ήταν ο πρώτος πτυχιούχος ζωγράφος της πόλης. Πέθανε στις 22 Αυγούστου 1928.

Ο ακάματος λοιπόν Στουρνάρας μύησε στην τέχνη του όλη την οικογένειά του και φωτογράφησαν τα πάντα στο νομό και φυσικά τις Σποράδες και τη Σκιάθο περνώντας τις εικόνες που αντίκριζε στην αθανασία. Χάρη λοιπόν και σ’ αυτόν έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να βλέπουμε μια Σκιάθο διαφορετικής εποχής και ατμόσφαιρας, πολύ κοντά σ’ εκείνη των δύο Αλέξανδρων.

Μια Σκιάθο που έμοιαζε με όνειρο στο κύμα’. Ένα όνειρο τρυφερό και αγνό, ανόθευτο και ενταγμένο στη φύση που την προίκισε τόσο γενναιόδωρα…