Καρχαρίας επτά μέτρων πιάστηκε σήμερα τα δίχτυα του ψαροκάϊκου του Λεωνίδα Καρίμαλη από το Αχίλλειο Μαγνησίας. Ο καρχαρίας «Σαπουνάς» ή Προσκυνητής» είναι ακίνδυνος και θεωρείται προστατευόμενο είδος. «Πρώτη φορά στα νερά μας είδα τέτοιο ψάρι. Είμαι 25 χρόνια επαγγελματίας και το βλέπουμε πρώτη φορά. Αμέσως κάλεσα το Λιμεναρχείο που με ενημέρωσε για το είδος.Μόνο το πτερύγιό του είναι 75 πόντοι», ανέφερε ο ψαράς κ. Kαρίμαλης στην e-thessalia.gr.

Είναι ο  μεγαλύτερος καρχαρίας στη Μεσόγειο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καρχαρίας του κόσμου (μετά το φαλαινοκαρχαρία των τροπικών). Εμφανίζεται και στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στο Θρακικό και στο Ιόνιο πέλαγος. Είναι εντυπωσιακός αλλά τελείως ακίνδυνος,
αφού τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν. Το μήκος του μπορεί να φθάσει μέχρι τα 12 μέτρα και είναι απειλούμενο είδος.

Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο, ενώ φέρει έξι ζεύγη από βράγχια. Ζει σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα.

Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ