Οι πρώτες εικόνες από την συντριβή του αεροσκάφους /AP Photo/Vladimir Tretyakov

Τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν όταν το επιβατικό αεροπλάνο Fokker-100, της εταιρίας Bek Air συνετρίβη, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Αλμάτι.

Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν 95 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, εκτελούσε πτήση από την Αλμάρι στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν (πρώην Αστάνα), συνετρίβη πάνω σε τοιχίο από μπετόν και στη συνέχεια διαπέρασε διώροφο κτίριο.

Καζακστάν: Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών
Οι πληροφορίες σχετικά με τους νεκρούς είναι συγκεχυμένες καθώς αρχικά οι Αρχές έκαναν λόγο για 16 νεκρούς ενώ λίγη ώρα αργότερα η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας αναθεώρηση προς τα κάτω τον απολογισμό κάνοντας λόγο για 12 νεκρούς. Η επιτροπή, μάλιστα, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της ονόματα των 12 θυμάτων, ανάμεσά τους και ο πιλότος. Παράλληλα, γύρω στα εξήντα άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της περιοχής.

In this handout photo provided by the Emergency Situations Ministry of the Republic of Kazakhstan, police and rescuers work on the side of a plane crash near Almaty International Airport, outside Almaty, Kazakhstan, Friday, Dec. 27, 2019. Almaty International Airport said a Bek Air plane crashed Friday in Kazakhstan shortly after takeoff causing numerous deaths. The aircraft had 100 passengers and crew onboard when hit a concrete fence and a two-story building shortly after takeoff. ( Emergency Situations Ministry of the Republic of Kazakhstan photo via AP)

Ημέρα Εθνικού Πένθους στο Καζακστάν

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακήρυξε την 28η Δεκεμβρίου 2019 ημέρα εθνικού πένθους ενώ έδωσε εντολή όλες οι πτήσεις εταιριών χαμηλού κόστους και όλα τα Φόκερ-100 να καθηλωθούν προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα για ενδεχόμενε παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας των πτήσεων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, ο πρόεδρος Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ διεμήνυσε ότι «οι υπεύθυνοι» για το δυστύχημα «θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου». Οι Αρχές της πάλαι ποτέ σοβιετικής δημοκρατίας της κεντρικής Ασίας ανέφεραν ότι το Φόκερ της Bek Air άρχισε να χάνει ύψος αμέσως μετά την απογείωση και τελικά συνετρίβη «σε κατοικημένη περιοχή». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων της εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων.

Πώς συνέβη η αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν
Το δυστύχημα έγινε στην Καζάλ-του, κοινότητα που βρίσκεται βορειοανατολικά του αερολιμένα της πρώην πρωτεύουσας και καρδιάς της οικονομίας του Καζακστάν. Οι Αρχές δεν έχουν διευκρινίσει εάν ανάμεσα στα θύματα είναι και κάτοικοι της περιοχής.

Τι έσωσε όσους επέζησαν από το αεροπορικό δυστύχημα
Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Καζακστάν εικονίζουν το αεροσκάφος κομμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια. Το μπροστινό του τμήμα, με το ρύγχος και περίπου δέκα παράθυρα να είναι ορατά, είναι σφηνωμένο σε ένα σπίτι κατεστραμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σε όλη την περιοχή είναι σκορπισμένα συντρίμμια. Κανένα από τα δύο τμήματα του αεροσκάφους που εικονίζονται σε αυτά τα στιγμιότυπα δεν μοιάζει να έχει πάρει φωτιά, κάτι μάλλον σωτήριο για τους ανθρώπους που διασώθηκαν με δεδομένο πως οι δεξαμενές του Φόκερ ήταν γεμάτες με καύσιμα για την πτήση.

Η εταιρεία Bek Air αυτοπεριγράφεται στον ιστότοπό της ως ο πρώτος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους του Καζακστάν. Αναφέρει πως εκμεταλλεύεται έναν στόλο επτά Φόκερ-100, αεροσκαφών μέσων αποστάσεων που παρήγαγε η ομώνυμη ολλανδική κατασκευάστρια ως την πτώχευσή της και την εξαγορά της από γερμανική εταιρεία. Η κυβέρνηση του Καζακστάν διέταξε να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη του τύπου στο έδαφος και να ανασταλεί η δραστηριότητά της για τη διάρκεια της έρευνας που διενεργείται.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/kazakstan-kopike-sta-2-aeroskafos-dystyhima