Επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας το Δήμο Σκιάθου και τις Ακτοπλοϊκές Εταιρείας Hellenic Seawayws & Anes ferries απέστειλε ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Μίχος. :

Κυρίες, κύριοι,
Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μου επικοινωνίας με το αρμόδιο τμήμα, έχω να παρατηρήσω τα εξής σε σχέση με την απόσυρση από τα δρομολόγια του πλοίου “Πρωτέας” και γενικά με τις θαλάσσιες επικοινωνίες των Σποράδων.

1. Μέχρι πριν από λίγες μέρες, γνωρίζαμε όλοι, και είχαμε οργανώσει αντίστοιχα τις δραστηριότητες μας, ότι το πλοίο “Πρωτέας” της ΑΝΕΣ θα σταματούσε τα δρομολόγια του στις 31/10. Ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, ανακοινώθηκε στις 14/10 ότι το τελευταίο δρομολόγιο θα γίνει στις 19/10, με το πρόσχημα της ετήσιας επιθεώρησης. Σημειώνω ότι η εταιρεία ανακοίνωσε την διακοπή ΠΡΙΝ πάρει την άδεια από την αρμόδια υπηρεσία. Είναι προφανές ότι πρόκειται για προκλητική και καταχρηστική συμπεριφορά καταρχήν γιατί τίποτε δεν δικαιολογεί την διακοπή των δρομολογίων 10 μέρες νωρίτερα από ότι ήταν γνωστόν. Είναι επίσης προκλητική και καταχρηστική γιατί η ανακοίνωση γίνεται 5 μόλις μέρες πριν την διακοπή, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής του προγράμματος των χρηστών. Θα είναι επομένως απαράδεκτο και προκλητικό αν οι αρμόδιες αρχές συναινέσουν.

2. Το θέμα γίνεται ακόμη σοβαρότερο αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι η μόνη εναλλακτική λύση που υπάρχει είναι το πλοίο Skiathos express της Hellenic Seaways που αναχωρεί κάθε πρωί από τον Βόλο προς τις Σποράδες στις 8 π.μ. (!). Πρόκειται για ένα ωράριο που εξυπηρετεί ΜΟΝΟ όσους θέλουν να κάνουν ημερήσια εκδρομή στις Σποράδες μέσα στον χειμώνα. Δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους των νησιών που πηγαίνουν στο Βόλο, το διοικητικό κέντρο του νομού, για τις δουλειές τους και δεν εξυπηρετεί όσους, όπως εγώ, επιθυμώ να ταξιδέψω στις Σποράδες από άλλη πόλη, συγκεκριμένα από την Αθήνα. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει κανείς είτε να διανυκτερεύσει στον Βόλο, είτε να ταξιδέψει μέσα στην νύχτα για να είναι στον Βόλο στις 8 π.μ.

Είμαι βέβαιος ότι τα παραπάνω είναι γνωστά στις αρχές εις βάθος και με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες. Τα ίδια υποστηρίζουν εδώ και χρόνια οι δημοτικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι των νησιών. Πρέπει να είναι σαφές ότι αποστολή των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου δεν είναι να διευκολύνουν τις πλοιοκτήτριες εταιρείες: η οικονομία δεν είναι μόνο η δραστηριότητα των πλοιοκτητών. Οικονομία είναι η δραστηριότητα χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι θα πρέπει να διευκολύνονται και όχι να συναντούν διαρκώς εμπόδια και στρεβλώσεις.

Οι επιλογές πρέπει να γίνονται σταθμίζοντας ισορροπημένα όλα τα δεδομένα ενός ζητήματος. Η μονομέρεια δεν επιτρέπεται. Ελπίζω ότι, έστω την ύστατη ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν το καθήκον τους.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Μιχος 
Δικηγόρος