Μετά από εβδομάδες μάχης ενάντια στον Κορωνοϊό, η κυβέρνηση στην Ιταλία επιθυμεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς, προς τα τέλη Απριλίου.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, σε πρόσφατο διάγγελμά του, ανέφερε ότι οι περιορισμοί, που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 9 Μαρτίου, ενδέχεται να χαλαρώσουν προς τα τέλη του Απριλίου και ζήτησε για ακόμη μία φορά τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άρση των περιορισμών θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και επιλεγμένοι τομείς θα επανεκινήσουν τη λειτουργία τους, εφόσον οι επιστήμονες και οι αρμόδιες αρχές δώσουν την απαραίτητη έγκριση.

Η Ιταλία αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με κρούσμα του θανατηφόρου ιού και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 156363 κρούσματα και 19899 απώλειες. Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφέρει, ότι πίσω από τις στατιστικές των κρουσμάτων και των θανάτων του Κορωνοϊού υπάρχουν άνθρωποι και διαλυμένες οικογένειες, καθώς και ότι η πανδημία αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ιταλία στη σύγχρονη ιστορία της.

Η Ιταλία έχει εφαρμόσει ισχυρά μέτρα στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της εξέτασης για τον Κορωνοϊό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Giuseppe Conte μαζί με ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών ζητούν συνεχώς από την ΕΕ την έκδοση κοινών ομολόγων με στόχο να ενισχυθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.