Πολύ θετικά και αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο που από το Πάσχα και μετά θα ανοίξει την αυλαία, τόσο για την ηπειρωτική όσο και για τη νησιωτική Μαγνησία, δηλαδή τα νησιά των Σποράδων. Τα ευοίωνα μηνύματα προκύπτουν από τα στοιχεία και την ανταπόκριση των Ευρωπαίων tour operators και τις προκρατήσεις εν όψει του καλοκαιριού.

Η περιοχή συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Εκθέσεις με το δίπολο «Βόλος-Πήλιο», αλλά και με ξεχωριστά περίπτερα της Σκιάθου και των Σποράδων.

Τη χρονιά που πέρασε το αεροδρόμιο του Βόλου στη Νέα Αγχίαλο κατέλαβε τη δεύτερη θέση πανελλαδικά με μία θεαματική άνοδο στην επιβατική κίνησή του με 31% στις διεθνείς αφίξεις, αφού πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο, υπερσύγχρονο αεροδρόμιο και σε στρατηγικής σημασίας περιοχή για τον διεθνή τουρισμό. Την ίδια χρονιά αύξηση 1,9% παρουσίασαν οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ για τη νέα τουριστική περίοδο αναμένεται αύξηση της τάξεως του 5% – 10% ετησίως στη ζήτηση από το εξωτερικό από παραδοσιακές και νέες αγορές.

Οι πλέον σημαντικές ξένες τουριστικές αγορές είναι παραδοσιακά η Γερμανία, η Γαλλία και τα Βαλκάνια για την ηπειρωτική Μαγνησία καθώς και το Ισραήλ, ενώ για τις Σποράδες η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Σκανδιναβία και οι Βαλκανικές χώρες.

Την περυσινή χρονιά οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου άγγιξαν τους 200.000 επιβάτες από το εξωτερικό, μέσα στον Αύγουστο καταγράφηκαν 62 προσγειώσεις αεροσκαφών μέσα σε μία ημέρα και να σημειωθεί μεταξύ άλλων, ότι το νησί συνδέεται απ’ ευθείας με 14 αεροδρόμια ιταλικών πόλεων.

Κορυφαίοι λάτρεις και επισκέπτες της Σκιάθου, εδώ και δεκαετίες, είναι οι Βρετανοί σε ποσοστό που αγγίζει το 45% και ακολουθούν Ιταλοί και Σκανδιναβοί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «στοχεύουμε αφενός σε νέες μεγάλες τουριστικές αγορές, αλλά παράλληλα, θέλουμε τη μεγαλύτερη παραμονή με διανυκτερεύσεις και τον ποιοτικότερο τουρισμό στη Σκιάθο και τα υπόλοιπα νησιά. Πρέπει δε να αναβαθμιστούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις υποδομές και να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες».

Τη νέα τουριστική σεζόν το κύριο βάρος στη Μαγνησία δίδεται στις συνδέσεις του Βόλου με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου μία σειρά πτήσεων θα διευκολύνει κατά πολύ την προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Σύμφωνα και με στοιχεία της ΥΠΑ οι πτήσεις που θα ισχύσουν φέτος από τον αερολιμένα του Βόλου θα είναι:

Βόλος – Λονδίνο (Gatwick) 2 φορές την εβδομάδα με πτήσεις της EasyJet
Βόλος – Λονδίνο (Gatwick) 1 φορά την εβδομάδα με την Enter Air κάθε Σάββατο
Βόλος – Τελ Αβίβ 2 φορές την εβδομάδα με πτήσεις της ΤUS Airways
Βόλος – Βρυξέλλες 2 φορές την εβδομάδα με την TUI Βrussels
Βόλος – Άμστερνταμ 2 φορές την εβδομάδα με την Transavia
Βόλος – Βιέννη 2 φορές την εβδομάδα με την Austrian Airlines
Βόλος – Μόναχο 2 φορές την εβδομάδα με πτήσεις της Condor
Βόλος – Παρίσι 2 φορές την εβδομάδα με την Transavia France

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη «η Μαγνησία έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο και πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης. Η περιοχή διαθέτει εξαιρετικά ξενοδοχεία και καταλύματα για όλο το έτος, κάθε κατηγορίας και ανάλογα του βαλαντίου του κάθε επισκέπτη. Στόχος μας να έρθουν Ευρωπαίοι και άλλοι τουρίστες και τον χειμώνα, παράλληλα με τον εγχώριο τουρισμό που αποτελεί σαφώς τη ναυαρχίδα της περιοχής.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη Μαγνησία λειτουργούν 267 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εκ των οποίων τα 86 στις υψηλές κατηγορίες (12 πέντε αστέρων και 74 τεσσάρων αστέρων). Η συνολική δυναμικότητα είναι 9.390 κλίνες, ενώ στα νησιά των Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος) λειτουργούν 151 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 10.747 κλινών, εκ των οποίων τα 31 στις υψηλές κατηγορίες (7 πέντε αστέρων και 24 τεσσάρων αστέρων).

Ηλ.Παπαδημητρίου | ΑΠΕΜΠΕ