Η “ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ” ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ / Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς αρθρογράφος του skiathoslife.gr – Συγγραφέας –

 

Χθες ο Δήμαρχος Θήρας κ.Νίκος Ζώρζος, ζήτησε να χαρακτηριστεί κορεσμένος προορισμός η Σαντορίνη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Είπε χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να μπει φρένο στην υπερεκμετάλλευση του τουριστικού τομέα, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε φτώχεια. Η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλο», Από την άλλη υποστήριξε ότι «χρειάζεται να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν», στο νησί. «Να πληθύνουν αυτοί που έχουν ειδικά ενδιαφέροντα», όπως γιότινγκ, γαστρονομία, πολιτισμό, αρχιτεκτονική, γεωπεριβάλλον».
Η Σκιάθος θεωρητικά απέχει παρασάγγες από την κοσμοπλημμύρα της Σαντορίνης η οποία έφτασε να έχει τουρισμό όλο το χρόνο. Είναι όμως έτσι πραγματικά ή μήπως, από πλευράς ανοικοδόμησης τουλάχιστον, ξεπεράσαμε κι εμείς τα όριά μας;
Ως Φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής ονομάζουμε το μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να φιλοξενεί χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της και χωρίς να μειώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει.
Μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή της οικολογίας Νίκο Μάργαρη, είχαμε προσδιορίσει αυτό τον αριθμό για τη Σκιάθο, πριν 30 χρόνια, σε 20000 τουρίστες.
Τότε μόλις άγγιζε το νησί αυτό τον αριθμό διαθέτοντας 40 περίπου ξενοδοχεία με 5000 κλίνες και καμιά 15000 κρεβάτια σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σήμερα εκτιμώ πως αυτός ο αριθμός κοντεύει να διπλασιασθεί αφού τα ξενοδοχεία έφτασαν τα 70 και τα δωμάτια ποιος ξέρει πού. Ασφαλώς κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κλινών μας καθώς μεγάλο μέρος τους είναι αδήλωτες.
Έχουμε λοιπόν, κατά τις ενδείξεις, ξεσκίσει την κόκκινη γραμμή κι αυτό οφείλεται και στο πρότυπο της ανάπτυξης που ακολουθούμε που είναι Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 4S (sun, sand, sea, sex)
Χρειάζεται λοιπόν άμεσα αλλαγή πολιτικής και στρατηγικής, σ’ εκείνο που προτείνει ο Δήμαρχος της Θήρας λέγοντας να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν.
Διαφορετικά στα επόμενα 30 χρόνια, θα γνωρίσουμε μια άλλη Σκιάθο τελείως αγνώριστη και φαλακρή…