Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ζώων, θυμήθηκα τον πρόσφατο θάνατο της σκυλίτσας ενός φίλου από δηλητηρίαση (φόλα), κάτι που έχω ζήσει κι εγώ στο παρελθόν και κάθε φορά που συμβαίνει γύρω μου με συγκλονίζει το ίδιο όπως τότε.

Τη φορά αυτή όμως σκέφτηκα από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, διότι πάνω κι απ’ την οικονομική ευημερία, η τήρηση των πολιτιστικών και ανθρώπινων αξιών παραμένει το ύψιστο καθήκον μιας Δημοτικής Αρχής. Αξίες όπως η αγάπη κι ο σεβασμός απέναντι σε πλάσματα που θα μπορούσαν εύκολα να είναι θύματά μας. Η αγάπη για τα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού κι ένας άνθρωπος πολιτισμένος είναι ένας άνθρωπος ευγενικός, που διαμορφώνει μια καλύτερη κοινωνία.

Έστω και για ‘κείνους που προτιμούν να βλέπουν τα πράγματα μέσα από μια οικονομική σκοπιά, αν ένας τουριστικός τόπος, όπως η Σκιάθος, έχει μια ελεεινή εικόνα σε θέματα διαχείρισης και συμπεριφοράς των κατοίκων απέναντι στα ζώα, σε σύγκριση με την Ευρώπη και άλλες εξελιγμένες κοινωνίες, τότε αφορά και πλήττει την τουριστική εικόνα και την τοπική οικονομία.

Το θέμα των αδέσποτων ζώων σήμερα αποτελεί βασική αρμοδιότητα των Δήμων και δυστυχώς στους περισσότερους -και στον δικό μας- έχει αφεθεί στους ώμους απλών πολιτών, που απλά δεν ανέχονται να βλέπουν να κακοποιείται καθημερινά η ίδια η ζωή.

Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει ο Δήμος Σκιάθου είναι να στηρίζει τουλάχιστον ηθικά τον εθελοντισμό, που ουσιαστικά απαλλάσσει από την υποχρέωση της πρόνοιας για την περίθαλψη και φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Το απαραίτητο φυσικά που καλείται να κάνει ο Δήμος Σκιάθου είναι να φροντίζει να λειτουργούν επαρκείς υποδομές, όπως ένα δημοτικό κτηνιατρείο, ή να μεριμνά για την οικονομική ενίσχυση των οργανώσεων που το κάνουν.

Η άρνηση ν’ ασχοληθεί ένας Δήμος με τη γενική φροντίδα των ζώων, με το επιχείρημα ότι προέχουν άλλα σημαντικότερα καθήκοντα, δεν τιμά καθόλου τον Δήμο, αντιθέτως αποδεικνύει ότι ζητήματα πολιτισμού μας αφήνουν αδιάφορους και αναδεικνύει μια απαράδεκτη κι αντιευρωπαϊκή υποκουλτούρα εκείνων που θεωρούν τα ζώα μιάσματα ή πρόβλημα προς εξοβελισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή σήμερα και η Ε.Ε. έχει συστήσει αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, ενώ η ελληνική νομοθεσία έχει ενισχυθεί στην προσπάθεια της προστασίας των αδέσποτων ζώων. Ταυτόχρονα οι μεγαλύτεροι φιλοζωικοί και περιβαλλοντικοί οργανισμοί της Ευρώπης έχουν πλέον συνεχή ενημέρωση για τη στάση των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, με σημαντικές, καλές ή κακές, συνέπειες για τον τουρισμό μιας περιοχής.

Για κάποιους από μας, που μεγαλώσαμε σε εποχές με την κακοποίηση ζώων ως παιχνίδι που οι ενήλικοι παρατηρούσαν κι επιβράβευαν, η σημερινή μέρα αφήνει διπλό χρέος μέσα απ’ όποια εξουσία ή Αρχή υπηρετούμε, να φτιάξουμε μια καλύτερη παράδοση. Και παράδοση σημαίνει καλλιέργεια, σημαίνει καλύτερη συνέχεια σε μια κοινωνία που δεν θα δηλητηριάζει την ίδια τη ζωή._

[*] O ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΙΟΛΕΤΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ