Οι γαστρονομικές κοινότητες, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism», παρουσιάζονται στην πρώτη δημόσια εμφάνιση στην 7η Έκθεση Expotrof – The Greek Fine Food Exhibition, που πραγματοποιείται από τις 24-26 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Οι γαστρονομικές κοινότητες θα παρουσιαστούν από τον Γιώργο Πίττα, δημιουργό του Greek Gastronomy Guide και της πρωτοβουλίας Ελληνικό Πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στην Έκθεση Expotrof 2020 για πρώτη φορά οι φίλοι της ελληνικής γαστρονομίας θα γνωρίσουν ένα φιλόδοξο project που αποσκοπεί – μέσα από την αφύπνιση των κοιμισμένων συλλογικοτήτων – να αναπτύξει τη γαστρονομία στα κύτταρά της, να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο κάθε περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου και της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας την ταυτότητα κάθε τουριστικού προορισμού. Θα παρουσιαστεί η δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο στις πρώτες δέκα (10) Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας.

Στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην Expotrof 2020 ο επισκέπτης θα γνωρίσει πολλά ετερογενή πράγματα: προϊόντα και τοπικές κουζίνες, τόπους και τοπία, επαγγελματίες του κλάδου (αγροτικός τομέας – μεταποίηση – εστίαση – φιλοξενία), σχέδια, όνειρα και αυτοδεσμεύσεις, δυσκολίες και απογοητεύσεις, μανιφέστα και εμπειρίες, ανθρώπινες ιστορίες, εργαλεία σκέψης, δουλειάς και επικοινωνίας, θεσμούς, χορηγούς, συμβάσεις και προϋπολογισμούς, αλλά πάνω από όλα τους ανθρώπους των Γαστρονομικών Κοινοτήτων που με σχέσεις συνεργασίας επιχειρούν να διαχειριστούν όλα αυτά για να κτίσουν τον στόχο τους:

-Να αναδείξουν τη γαστρονομία των περιοχών τους και να την κάνουν μέσο ανάπτυξης και διαμόρφωσης της ταυτότητας του τόπου τους.

-Να κάνουν τους τόπους τους ένα μεγάλο τραπέζι γεύσεων, γνώσεων, δημιουργίας, συνεργασίας και χαράς.

-Στην παρακείμενη Γαστρονομική σκηνή του “Μαγειρεύουμε Ελλαδα” στον χώρο της έκθεσης, με παρουσιαστές τον Κωνσταντίνο Μπουγιούρη, την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και την Εύα Παρακεντάκη” εννιά Γαστρονομικές Κοινότητες θα παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικά εδέσματα της περιοχής τους με το ακόλουθο πρόγραμμα.

Παρασκευή 24-1-2020

11.45-12.00 Σκιάθος

14.45-15.00 Πήλιο

19.00-19.15 Kερκίνη

Σάββατο 25-1-2020

11.45-12.00 Αμοργός

14.45-15.00 Νεμέα

16.45-17.00 Ζαγόρι

19.00-19.15 Ρόδος

Κυριακή 26-1-2020

11.45- 12.00 Νάουσα

18.00-18.15 Κέρκυρα

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες στην έκθεση Expotrof 2020 παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την φιλοσοφία τους, την ταυτότητά τους, το σχέδιο δράσης τους και τους ανθρώπους που τις αποτελούν, κάνοντας το πρώτο τους δημόσιο βήμα για να γνωστοποιήσουν με ικανοποίηση τη δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο στις πρώτες δέκα περιοχές της χώρας, ώστε να μοιραστούν και να διαδώσουν το μήνυμα της συνεργατικότητας, τη χαρά της κοινής προσπάθειας και τα οφέλη που όλοι μπορούν να αποκομίσουν από αυτές.