Ο Γιώργος Πίττας είναι ο εμπνευστής του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχει ταξιδέψει όσο λίγοι ερευνώντας και καταγράφοντας ντόπια προϊόντα, αυθεντικές συνταγές, συναρπαστικές ιστορίες και συνήθειες του τόπου μας. Και, παρά τις όποιες αντιξοότητες, ονειρεύεται μια εθνική γαστρονομία θεμελιωμένη σε ακμαίες γαστρονομικές κοινότητες.

Σήμερα βρέθηκε στην Σκιάθο προσκεκλημένος του Δημάρχου σε μια εκδήλωση ενημερωτική μόνο για επαγγελματίες του χώρου. Ο Δήμος Σκιάθου είναι και ο μοναδικός που έως τώρα έχει ενταχθεί στις Γαστρονομικές Κοινότητες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Τα ταξίδια του, οι γνώσεις, οι εμπειρίες του, όλα είναι μαζεμένα στο καινούργιο του παιδί, το greekgastronomyguide.gr. Γράφει αδιάκοπα, συνταγές, προφίλ παραγωγών, παρουσιάζει προϊόντα, εστιατόρια, καφενεία, πανηγύρια, έθιμα, ό,τι τον συγκινεί και βρίσκει ό,τι έχει γαστρονομικό και γενικότερα πολιτιστικό ενδιαφέρον. Όλα προϊόν ρεπορτάζ, οι φωτογραφίες δικές του. Δεν σταματά εκεί. «Αυτό που ανακάλυψα με όλα αυτά τα ταξίδια είναι ότι λείπει η σύνδεση των ανθρώπων μεταξύ τους. Οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν τους καταναλωτές, τους αγοραστές-ξενοδόχους, μόνο τους ενδιάμεσους. Όνειρό μου λοιπόν είναι να φτιάξουμε γαστρονομικά δίκτυα, ή καλύτερα γαστρονομικές κοινότητες. Μια κοινότητα έχει αλισβερίσι, παίρνει αποφάσεις, έχει συναισθηματική σχέση στοργής, αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι πίσω από τα γαστρονομικά φεστιβάλ της Τήνου και της Σύρου που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα τελευταία χρόνια είναι τέτοιες κοινότητες. Δούλεψαν μαζί όλο τον χειμώνα και, όταν τελείωσε το έργο τους, αγκαλιάστηκαν και παρουσιάστηκαν στον κόσμο. Η ανάπτυξη κάθε περιοχής μπορεί, λοιπόν, να στηριχτεί στη συγκρότηση γαστρονομικών κοινοτήτων που θα συνδέουν όλους όσοι σχετίζονται με το φαγητό: παραγωγούς, εστιάτορες, τη νέα γενιά που παράγει, διαχειρίζεται προϊόντα, φτιάχνει μύθους, αυτούς που κάνουν περιπάτους και άπαντες όσους έχουν σχέση με την αλυσίδα τοπίο-τόπος-καλλιέργεια-παραγωγή. Εντοπιότητα, ποιότητα και συνεργατικότητα είναι το βασικό τρίπτυχο».

H Σκιάθος σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να γίνει ένας γαστρονομικός προορισμός με την πρόσθεση προϊόντων και από τις γύρω περιοχές.

Η Συνάντηση με τους Επαγγελματίες του χώρου ήταν αρκετά θετική αφού όλοι θέλησαν να συμβάλλουν θετικά σε ένα καλαίσθητο έντυπο – οδηγό Γαστρονομικό που θα εκδοθεί το Καλοκαίρι του 2020 με την καθοδήγηση και επιμέλεια του κ. Γιώργου Πίττα.