Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ | συστάσεις στους πολίτες |

Με αφορμή την πρόσφατη φωτιά στην Αλόννησο που ξεκίνησε από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές για όσους εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο με την χρήση φλόγας.  Καλεί έτσι τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και επισημαίνουν πως από την Υπηρεσία επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα.

H ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

Το Σάββατο (4/2/2017) στην περιοχή της Αλοννήσου προκλήθηκε αγροτοδασική πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών κι έκαψε μικτή αγροτοδασική έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο σπίτια και λοιπές περιουσίες, ενώ για την αντιμετώπισή του συμβάντος απαιτήθηκε μεγάλη κινητοποίηση σε προσωπικό, αλλά και ρίψεις με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε αγρότες και λοιπούς εργαζόμενους που εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο με χρήση φλόγας, επισημαίνοντας ότι οι όποιες εργασίες εκτελούνται, θα πρέπει να γίνονται αφού όμως ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1 & 2 της 9Α /2005 Πυρ/κής Διάταξης.
Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του ανωτέρω κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.)

Επιπλέον, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε το κοινό, ότι λόγω των μεγάλων διαφορών θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί κατά τόπους (ιδιαίτερα όπου υπάρχουν χιονισμένες κορυφές με χαμηλές θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν σε περιοχές παραθαλάσσιες ή πεδινές γενικότερα), έχουν παρουσιαστεί έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τα οποία πνέουν αιφνιδίως, ιδιαίτερα έντονοι άνεμοι, οι οποίοι παρομοιάζονται με μικρής ισχύος και διάρκειας ανεμοστρόβιλους. Αυτοί οι άνεμοι είναι ικανοί να μεταφέρουν μικρά κομμάτια φλεγόμενων αντικειμένων (καύσιμης ύλης) από τις εστίες καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών προς παρακείμενες κατάφυτες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι λόγω του πρόσφατου χιονιά, οι χαμηλή βλάστηση έχει ξεραθεί γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα εύφλεκτη, ακόμη και τη χειμερινή περίοδο.
Τέλος επισημαίνουμε ότι από την Υπηρεσίας μας επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 1.500 ως 60.000 ευρώ.