Είναι εκπληκτική κατά την εκπαιδευτική διαδικασία η ανάδυση θεμάτων και προβληματισμών. Σε μία από τις υπαίθριες συναντήσεις μας λοιπόν, η κουβέντα πήγε στο θέμα της προδοσίας και στον Εφιάλτη, τον γνωστό Εφιάλτη, τον αντιήρωα της αρχαίας Ελλάδας, που οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών του Λεωνίδα…. Είπαμε λοιπόν ότι το πρόσωπο αυτό για τους Αρχαίους ήταν η Υπέρτατη ύβρις.. Έβγαλε τον Ξέρξη απ το αδιέξοδό του, φανερώνοντάς του το πέρασμα που παρέκαμπτε τα στενά των Θερμοπυλών, μετατρέποντας τον πόλεμο από τίμιο σε ατιμωτικό.. Γιατί ο πόλεμος, είναι μεν συμφορά για τους ανθρώπους, επιφέροντας τραύματα σε νικητές και ηττημένους, γιατί και οι μεν και οι δε προσπαθούν με κόπο μετά να ξαναβρούν τις απλές χαρές και ελπίδες, όμως μπορεί να είναι τίμιος όταν οι εχθροπραξίες περιορίζονται σε καθαρά νόμιμους στρατιωτικούς στόχους..

Στην περίπτωση όμως της προδοσίας και του δόλου τα πράγματα αλλάζουν. Τα αντίπαλα στρατόπεδα δεν πολεμούν με ίσους όρους.. Χάνεται έτσι η αξιοπρέπεια κι ο σεβασμός προς τον αντίπαλο.. Η κατάληψη της Τροίας από τους Αχαιούς πχ. συνοδεύτηκε από σφαγή και βεβήλωση των Ιερών. Πράγμα που κατέστησε τους Έλληνες στην πραγματικότητα αυτούς ηττημένους.. Κι αυτό δικαίως προκάλεσε την οργή των θεών..
Τι προσδοκούσε όμως ο Εφιάλτης, όπως κι ο κάθε Εφιάλτης?? Μα τι άλλο… πλούτη..
Τι κατάφεραν οι Πέρσες? Πρώτον οι Έλληνες πολέμησαν με ακόμα μεγαλύτερη γενναιότητα και δεύτερον οι Πέρσες πέτυχαν μια νίκη δανεική!! Γιατί στηρίχτηκε στον δόλο.. Κι ο ελληνικός στόλος αργότερα θα πετύχαινε μια νίκη μεγαλύτερη που θα ματαίωνε τα σχέδια των Περσών!
Ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει τον δικό του ρόλο στο κιτάπι της Ιστορίας και τώρα κρυβόταν..
Η εικόνα του εκάστοτε Εφιάλτη, έρχεται και επανέρχεται μέχρι τις ημέρες μας στην παγκόσμια Ιστορία… Εφιάλτες δε λείπουν από πουθενά.. Έχουν μάλιστα κάνει περισσότερα βήματα κι απ τον γνωστό Εφιάλτη, γιατί δρουν και υπογείως και φανερά καταδεικνύοντας πρόσωπα ως βασικούς υπεύθυνους όλων των δεινών.. Στην πραγματικότητα όμως τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τις γυμνές αλήθειες.. Η Ιστορία το έχει αποδείξει αυτό περίτρανα.. Καμία προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα και του ήθους ενός ανθρώπου δεν έχει φέρει αποτέλεσμα… Ίσως είναι ο ίδιος ο Νόμος της Φύσης που αντιτίθεται σ αυτό…