Η νεαρή Μαρένα Κωνσταντινίδη – Μάνεση αποφοίτησε με την υψηλότερη βαθμολογία από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και συμμετείχε από τη Σκιάθο στη διαδικτυακή τελετή

Μία ακόμη ζηλευτή διάκριση απέσπασε η Σκιαθίτισσα Μαρένα Κωνσταντινίδη – Μάνεση, η οποία αποφοίτησε με άριστα και την υψηλότερη βαθμολογία 9,74 από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διαβάζοντας τον όρκο στην τελετή αποφοίτησης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περασμένη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η 23χρονη αριστούχος απόφοιτη βρισκόταν στο «Σκιαθίτικο σπίτι» τη στιγμή της ορκωμοσίας, χώρο ιστορικό, ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας για την ίδια, το αρχοντικό της οικογένειας, που αποτελεί πλέον μουσειακό χώρο και πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.

Το «Σκιαθίτικο σπίτι», που χρονολογείται το 1904, είναι γεμάτο με ιστορικές μνήμες και οικογενειακά κειμήλια, έγινε μουσείο με πρωτοβουλία την οικογένειας Κωνσταντινίδη – Μάνεση και «ψυχές» της προσπάθειας, τη Μαρένα και τη δίδυμη αδελφή της Φωτεινή, η οποία αποφοίτησε, αντίστοιχα, από το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρακολουθεί επιμορφωτικό – μεταπτυχιακό πρόγραμμα χοροθεραπείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Σημαντική στιγμή για τη Μαρένα η ανάγνωση του όρκου κατά την αποφοίτηση, σε χώρο αγαπημένο, ταυτόσημο με την ιστορία της οικογένειάς της, με τους γονείς της Χαράλαμπο και Κωνσταντίνα να καμαρώνουν για την πρόοδο των παιδιών τους.

«Ηταν έντονη η συγκίνηση, από την άποψη ότι ολοκλήρωσα έναν κύκλο από το σημείο που άρχισα. Επειδή η Σκιάθος και το συγκεκριμένο σπίτι, όπου διάβασα τον όρκο, ήταν η αφετηρία μου, ήταν έντονη η συγκινησιακή φόρτιση. Φυσικά έχει τη δέουσα σημασία να διαβάζεις τον όρκο σε αμφιθέατρο, αλλά το γεγονός ότι ήμουν στο σπίτι, όπου τελείωσα τις πανελλαδικές και άρχισα τα πρώτα μου όνειρα σχετικά με τη σχολή, ήταν ακόμη μεγαλύτερη η συγκίνηση, γιατί ήμουν σε πλαίσιο οικογενειακό, γεμάτο συναισθήματα και αναμνήσεις», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Μεταπτυχιακό με υποτροφία στο Μετσόβιο

Αφετηρία νέου κύκλου γνώσης για την ίδια αποτελεί η νέα διάκριση, που απέσπασε σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η Μαρένα Κωνσταντινίδη – Μάνεση είναι μεταξύ των 17 επιτυχόντων από όλη την Ελλάδα, που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Ερευνα στην αρχιτεκτονική, σχεδιασμός, χώρος και πολιτισμός» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Για την εισαγωγή της αξιολογήθηκαν το σύνολο των σπουδών στο Πανεπιστήμιο και η ερευνητική της δραστηριότητα, που είναι εξαιρετική και έχει ως επίκεντρο τη Σκιάθο. Τα όνειρά της έχουν πάντα ως επίκεντρο τη Σκιάθο, με την ίδια να επισημαίνει: «Η Σκιάθος πάντα είναι η βάση μου». Η αγάπη της για το νησί αποτυπώνεται στις τελικές εργασίες της, με την ερευνητική να επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική της Σκιάθου τον 20ό αιώνα και τη διπλωματική της να έχει ως θέμα «Ελαιοτριβείο στη Σκιάθο, με εγκαταστάσεις ελαιοτουρισμού».

«Καταλυτικός παράγοντας στην ολοκλήρωση των σπουδών μου η Σκιάθος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «κοιτάζω το επόμενο βήμα και όχι τα πολλά βήματα μετά». Με το βλέμμα στο Μετσόβιο και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών που ανοίγει, επεσήμανε ότι «φυσικά θα ήθελα να ακολουθήσω το έργο του αρχιτέκτονα, αλλά και του ερευνητή αρχιτέκτονα, για να προσφέρω στο νησί μου και στον τομέα που επέλεξα να δραστηριοποιηθώ».